Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Homilia del papa Francesc a la missa de conclusió de la XXVIII Jornada Mundial del Joventut a Rio de Janeiro, 28 de juliol de 2013
 
“«Aneu a tots els pobles i feu-los deixebles meus». Amb aquestes paraules, Jesús es dirigeix ​​a cada un de vosaltres dient: «Que bonic ha estat participar en la Jornada Mundial de la Joventut, viure la fe al costat de joves vinguts dels quatre racons de la terra, però ara tu has d'anar i transmetre aquesta experiència als altres ». Jesús et crida a ser deixeble en missió. A la llum de la paraula de Déu que hem escoltat, què ens diu avui el Senyor? Tres paraules: Aneu, sense por, per servir.
 
1. Aneu. En aquests dies aquí a Rio, heu pogut experimentar la bellesa de trobar Jesús i de trobar-vos junts, heu sentit l'alegria de la fe. Però l'experiència d'aquesta trobada no pot quedar tancada en la vostra vida o en el petit grup de la parròquia, del moviment o de la comunitat. Seria com treure-li l'oxigen a una flama que crema. La fe és una flama que es fa més viva com més es comparteix, es transmet, perquè tots coneguin, estimin i professin a Jesucrist, que és el Senyor de la vida i de la història. Però compte! Jesús no ha dit: si voleu, si teniu temps, sinó: «Aneu a tots els pobles i feu-los deixebles meus».
 
Compartir l'experiència de la fe, donar testimoni de la fe, anunciar l'evangeli és el mandat que el Senyor confia a tota l'Església, també a tu, és un mandat que no neix de la voluntat de domini o de poder, sinó de la força de l'amor, del fet que Jesús ha vingut abans a nosaltres i ens ha donat, no una cosa seva, sinó tot ell, ha donat la seva vida per salvar-nos i mostrar-nos l'amor i la misericòrdia de Déu. Jesús no ens tracta com a esclaus, sinó com a homes lliures, amics, germans, i no només ens envia, sinó que ens acompanya, està sempre al nostre costat en aquesta missió d'amor.
 
On ens envia Jesús? No hi ha fronteres, no hi ha límits: ens envia a tots. L'evangeli no és per a alguns sinó per a tothom. No és només per als que ens semblen més pròxims, més receptius, més acollidors. És per a tothom. No tingueu por d'anar i portar Crist a qualsevol ambient, fins a les perifèries existencials, també a qui sembla més llunyà, més indiferent. El Senyor busca tothom, vol que tothom senti la calor de la seva misericòrdia i del seu amor.
 
En particular, voldria que aquest mandat de Crist: «Aneu», ressonés en vosaltres joves de l'Església a Amèrica Llatina, compromesos en la missió continental promoguda pels bisbes. Brasil, Amèrica Llatina, el món té necessitat de Crist. Sant Pau diu: «Ai de mi si no anunciés l'evangeli!». Aquest continent ha rebut l'anunci de l'evangeli, que ha marcat el seu camí i ha donat molt de fruit. Ara aquest anunci se us ha confiat també a vostès, perquè ressoni amb renovada força. L'Església necessita de vosaltres, de l'entusiasme, la creativitat i l'alegria que els caracteritza. Un gran apòstol del Brasil, el beat José d'Anchieta, va marxar de missioner quan tenia només dinou anys. Saben quin és el millor mitjà per evangelitzar els joves? Un altre jove. Aquest és el camí que cal recórrer.
 
2. Sense por. Pot ser que algú pensi: «No tinc cap preparació especial, com puc anar i anunciar l'evangeli?». Estimat amic, la teva por no es diferencia molt de la de Jeremies, un jove com vosaltres, quan va ser cridat per Déu per ser profeta. Acabem d' escoltar les seves paraules: «Ai, Senyor, Déu meu! Mira que no sé parlar, que només sóc massa jove ». També Déu us diu a vosaltres el que va dir a Jeremies: «No tinguis por, que jo sóc al teu costat per alliberar-te» . Ell està amb nosaltres.
 
«No tingueu por». Quan anem a anunciar Crist, és ell mateix el que va per davant i ens guia. En enviar als seus deixebles en missió, ha promès: «Jo sóc amb vosaltres cada dia». I això és veritat també per a nosaltres. Jesús no ens deixa sols, mai us deixa sols. Us acompanya sempre.
 
A més Jesús no ha dit: «Vés», sinó «Aneu»: som enviats junts. Estimats joves, sentiu la companyia de tota l'Església, i també la comunió dels sants, en aquesta missió. Quan junts fem front als desafiaments, llavors som forts, descobrir recursos que pensàvem que no teníem. Jesús no ha cridat als apòstols a viure aïllats, els ha cridat a formar un grup, una comunitat. Voldria dirigir-me també a vosaltres, benvolguts sacerdots que concelebreu amb mi en aquesta eucaristia: heu vingut per acompanyar els vostres joves, i és bonic compartir aquesta experiència de fe. Però és una etapa en el camí. Continueu acompanyant-los amb generositat i alegria, ajudeu-los a comprometre's activament en l'Església; que mai se sentin sols.
 
3. L'última paraula: per servir. Al començament del salm que hem proclamat hi ha aquestes paraules: «Canteu al Senyor un càntic nou». Quin és aquest càntic nou? No són paraules, no és una melodia, sinó que és el cant de la vostra vida, és deixar que la vostra vida s'identifiqui amb la de Jesús, és tenir els seus sentiments, els seus pensaments, les seves accions. I la vida de Jesús és una vida per als altres. És una vida de servei.
Sant Pau, en la lectura que hem escoltat fa poc, deia: «M'he fet esclau de tots per guanyar-ne tants com pugui». Per anunciar Jesús, Pau s'ha fet «esclau de tots». Evangelitzar és donar testimoni en primera persona de l'amor de Déu, és superar els nostres egoismes, és servir inclinant-se a rentar els peus dels nostres germans com va fer Jesús.
 

Aneu, sense por, per servir. Seguint aquestes tres paraules experimentareu que qui evangelitza és evangelitzat, qui transmet l'alegria de la fe, rep alegria. Estimats joves, quan torneu a casa, no tingueu por de ser generosos amb Crist, de donar testimoni de l'evangeli. A la primera lectura, quan Déu envia al profeta Jeremies, li dóna el poder per «arrencar i enderrocar, per destruir i enrunar, per construir i plantar» . També és així per a vosaltres. Portar l'evangeli és portar la força de Déu per arrencar i enderrocar el mal i la violència, per a destruir i enrunar les barreres de l'egoisme, la intolerància i l'odi, per a construir un món nou. Jesucrist compta amb vosaltres. L'Església compta amb vosaltres. El Papa compta amb vosaltres. Que Maria, Mare de Jesús i Mare nostra, us acompanyi sempre amb la seva tendresa: ««Aneu a tots els pobles i feu-los deixebles». Amén”