Vés al contingut
Acabat el curs escolar tinc més temps per ajudar als meus companys de despatx (T113) en les tasques que duem entre mans i això inclou fer una cosa que no puc fer durant el curs tant com voldria: les visites d’obra. Ahir vam fer “la ruta del sud”, a Reus i Riudoms, on estem fent la Rehabilitació de l’Església de Sant Joan Baptista i la Reforma de la Rectoria-Abadia respectivament. Casc al cap entrem a les obres, notifiquem els avisos corresponents sobre les mesures de seguretat (més val acabar una obra tard i bé que amb un treballador accidentat pel mig!) i, tot seguit, repassem l’estat de les obres amb els promotors (Mn. Pere Dalmau i Mn. Josep Mateu) i els constructors corresponents. Curiosament ens hem trobat amb un parell de denúncies, una per cada obra, sempre resultat d’alguna persona ressentida (fins i tot una anònima) que no ha anat a més perquè no tenien cap fonament. Suposo que tractant-se d’obres amb un cert valor patrimonial o sentimental per part d’un col·lectiu, l’eclesial o el poble, deu ser un fet normal.
Pel que fa a les obres de Sant Joan aquestes van avançant a bon ritme i, tot i haver fet el projecte mesos més tard que el de Riudoms, acabarem a principis del proper curs. Restauradors, pintors, vitrallers... tots estem a una per donar el màxim esplendor a aquest edifici gòtic de l’arquitecte modernista reusenc Pere Caselles. Pel que fa al controvertit retaule, hem acceptat les crítiques que ens han fet des del Bisbat de Tarragona (entre elles la del meu benvolgut professor de litúrgia a la FTC, Mn. Serra) i hem fet diverses modificacions. A la imatge teniu una aproximació de la volumetria final: el retaule passarà a ser un “nou absis”, que recuperarà el que no es va arribar a fer en els seus orígens, i és concebut com un díptic presidit per la talla de fusta actual. Encara que no es veu en la imatge, estem en contacte amb un bon pintor romanès, en Culai Tudose, per tal que pugui fer les imatges a banda i banda de grans dimensions (3,5 per 4,5 d’alçada) sobre la visitació de Maria a Elisabet a una banda i el Baptisme del Senyor, a l’altra. A la dreta teniu una imatge del pintor en una de les seves obres (suposo que una de les que va fer a Altafulla). Segurament caldrà veure que la obra no sigui excessivament "oriental" perquè, com indicava algú, "no forma part de la nostra tradició pictòrica".

Un cop fet el cafè ràpid de rigor a Reus ens vam encaminar cap a Riudoms, on cada rotonda recorda que és el lloc de naixement de Gaudí en contra del que diuen els seus veïns reusencs. L’interior de l’edifici de l’Abadia està desconegut des de la darrera vegada que hi vaig anar per assistir a un consell parroquial per escollir el constructor. Definim alguns dubtes constructius, plantegem alternatives i me’n vaig amb la sensació que estem fent una molt bona feina. Tant Riudoms com la comunitat eclesial del poble guanyaran molt amb aquesta reforma perquè s’està treballant molt bé sota aquest sol de justícia.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.