Vés al contingut
Per Jordi Llisterri i Boix .

Anava a escriure sobre el mapa episcopal després nou bisbe de Tortosa però ho deixo per un altre dia. Molt més important el que m’ha passat la darrera setmana: topo amb dues persones tan catòliques com tradicionalment crítiques amb la institució eclesial -i amb el món en general- i em parlen bé del papa Francesc. Aquí està passant alguna cosa.

Fer, el que es diu fer, certament Francesc encara no ha pres gaires decisions rellevants. I potser algunes no ens agradaran. Però després del discurs d’aquest dissabte en la vetlla de Pentecosta amb els moviments eclesials, per mi ja està tot dit sobre com serà aquest papa. Cap a on portarà les coses.

Dissabte al vespre, Francesc parla davant de dues-centes mil persones que l’acaben d’aclamar, en una d’aquestes mostres d’adhesió incondicional que sempre m’han generat certa perplexitat, en alguns casos, i urticàries, en d’altres (siguin al papa o als jugadors del Barça). No som un país gaire amant de la papolatria.

I Francesc diu: “Jesús és més important. Ara, m'agradaria fer-vos cert retret, però fraternalment, entre nosaltres. Tots vosaltres heu cridat a la plaça ‘Francesc, Francesc, Papa Francesc’. Però, ¿on era Jesús? Jo hauria volgut que haguéssiu cridat: ‘Jesús, Jesús és el Senyor, i està enmig nostre’. D'ara endavant, res de: ‘Francesc’. Que sigui: ‘Jesús!’”. Doncs ara sóc jo el que clamo “Francesc, Francesc, Papa Francesc!”. Si cal per darrera vegada, però no me’n puc estar. En el vídeo es veu que no tothom aplaudeix amb el mateix entusiasme.

Si voleu només és una de les anècdotes d’un extens discurs que val la pena llegir sencer. I millor veure'l. On repeteix la idea que prefereix "mil vegades una Església accidentada que una Església malalta, tancada en si mateixa" i el perill de tancar-se en la pròpia parròquia, amics o moviment. I altres més impactants, com tota la darrera part sobre la crisi: quan donem almoina mirem als ulls?

Una gran capacitat de proximitat. És la confirmació que les paraules i els gestos d’aquest papa ja estan canviant moltes coses a l’Església. Que val la pena fer circular els seus discursos i homilies. Per això vam obrir un espai per seguir els textos del papa Francesc en català i donar-li més vida a les xarxes socials. Curiosament, pocs dies d'obrir aquest espai les seves homilies acostumen a estar entre els continguts més llegits del dia. D'un papa que sap com dir-nos que vol que seguim a Jesús.

https://youtu.be/fF2sJQtnw1U

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.