Vés al contingut
«Caminar junts», sovint, expressa una àmplia gamma d’aspectes antropològics. En els seu moment així ho varen fer les grans caravanes migratòries o els peregrinatges religiosos. Avui ho fan els enamorats, els marxadors esportistes o la majoria dels muntanyencs. Quan les persones d’un poble o d’un país decideixen caminar junts estan significant moltes coses. Malauradament, encara, en massa llocs, les dones han de recórrer molts quilòmetres per obtenir una mica d’aigua i ho fan juntes per protegir-se de tot tipus de perills.
Fa unes setmanes, Intermón Oxfam va organitzar per tercer cop a Catalunya la Trailwalker. Aquesta marxa, organitzada per lluitar contra la pobresa, és un dels majors desafiaments esportius i solidaris del món, consisteix a recórrer a peu 100 km en un màxim de 32 hores amb equips de quatre persones, els quals es comprometen a aconseguir donatius entre els seus amics i familiars. En aquesta 3a edició hi van participar 260 equips -amb una aportació mínima de 1500 euros- i es van recaptar més de 600.000 euros que es destinaran a projectes per lluitar contra la pobresa i ajudar localitats perjudicades per la sequera a la zona de Sahel, a l'Àfrica occidental. En aquesta comunitat s'instal·laran diferents pous d'aigua.
El 20 d'abril, 75 estudiants i 7 professors de Blanquerna-URL van participar com a voluntaris en aquesta marxa en dos àmbits, el de la salut i l'esportiu. D'una banda, la Facultat de Ciències de la Salut va ser la responsable del servei de Fisioteràpia en el control de Girona -km 56-, amb la col·laboració de 35 estudiants de 3r i 4t del grau els quals van atendre 459 participants. També s'han recollit dades per fer un treball de camp sobre el perfil demogràfic dels usuaris que han passat pel servei, de les lesions i del tractament aplicat. De l’altra banda, 40 estudiants de 4rt curs del grau en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport van formar part dels voluntaris que s'ubicaven en els diferents punts de control distribuïts pels 100 km de recorregut, donant suport a l'organització i als participants. També, investigadors del Grup de Recerca i Innovació sobre Esport i Societat (GRIES) estan duent a terme una recerca que permetrà conèixer la diversitat de perfils participants. Blanquerna, també, va estar representada en la marxa per un equip format per professors i personal no docent de les tres Facultats Blanquerna-URL, que va fer els 100 kilòmetres de recorregut.

Tota aquesta experiència confirma que davant els grans reptes del món contemporani també són possibles grans respostes. I que la universitat, des del potencial dels seus recursos humans, el coneixement i la recerca, la pràctica professional, el voluntariat, la condició física i l’esforç, la col·laboració econòmica de la comunitat, etc., pot contribuir-hi d’una forma molt activa en aquest «caminar junts» avui del tot necessari.

Publicat a Catalunya Cristiana, núm. 1755, de 12 de maig de 2013, p.12

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.