Vés al contingut
Ja ha estat anunciat el III Congreso Internacional de Arquitectura Religiosa” amb el lema “Més enllà de l’edifici sacre: arquitectura i evangelització”. L’esdeveniment tindrà lloc a Sevilla, els dies 14, 15 i 16 de novembre de 2013. El congrés està patrocinat per l’Archidiócesis de Sevilla, la Fundación San Juan i la Universidad de Sevilla, tot i que al darrera hi ha la perseverant tasca i passió del Dr. Esteban Fernández Cobián per l’arquitectura religiosa contemporània (de qui ja en vaig parlar aquí i aquí).
Cortesia de la CIARC
El plantejament del congrés resulta molt estimulant per la seva intenció pastoral, sense que l’ús d’aquesta paraula pugui connotar proselitisme o rebaixes en l’excel·lència arquitectònica, sinó com un nou repte a incorporar en el discurs de l’arquitectura religiosa. Aquesta nova perspectiva engalta amb la preocupació de Benet XVI per la Nova Evangelització. No en va ha estat un edifici religiós, evidentment estem parlant una altra vegada de la Basílica de la Sagrada Família, la icona de la Nova Evangelització en el “best seller” de Mons. Rino Fisichella. A la presentació es fa menció d’una citació polèmica del P. Capellades recollida a un llibre de referència a casa nostra, les “Conversaciones de arquitectura religiosa” (Barcelona. 1965): “Esto es una guerra, y me da igual que las iglesias sean bonitas o feas, con tal de que sirvan para evangelizar el mundo”. Com veiem, l’arquitectura religiosa actual s’enfronta a un repte comunicatiu, com no podria ser d'altra manera en una societat dita de la informació.
Pel que fa als temes a tractar, es presenten els següents:
  • Altars a l’aire lliure per a esdeveniments multitudinaris.
  • Contenidors litúrgics permanents per concentracions massives.
  • Pavellons oficials de la Santa Seu (o d’alguna institució religiosa) en exposicions universals o temàtiques.
  • Espais de culte en centres universitaris, vaixells, bases militars, aeroports, instal·lacions esportives, fires internacionals, exposicions, etc.
  • Espais de culte provisionals en parcs, platges, centres comercials, centres turístics de temporada, etc.
  • Espais de culte i nous carismes eclesials.
  • Espais de culte per situacions d’urgència.
  • Esglésies en països de minoria cristiana

Es proposen dues formes de participació. El “call for papers” (les Comunicacions), que resta obert fins el 30 de juny, i els plafons amb un projecte d’espai de pregària, que resta obert fins el 15 d’octubre de 2013. Des del despatx ja estem plantejant la possibilitat d’assistir-hi i també quina pot ser la nostra manera de participar-hi. Per una banda tenim ja un cos teòric formulat a través de la publicació del llibre “Cap a una arquitectura de l’esperança” i, per l’altra, aquest ha estat un curs força prolífic en obres i projectes realitzats. Crec que tenim prou bagatge per donar-nos a conèixer i un discurs que està permanentment en construcció i aprenentatge.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.