Vés al contingut

Recuperem avui, per si us havia passat per alt, l'enllaç al document complet treballat pel Centre d'Estudis Pastorals de les diòcesis catalanes, i publicat aquest estiu, i que es resumeix, a la introducció, així:

Aquesta Guia que teniu a les mans és el resultat de la reflexió que la Xarxa-CEP ha fet sobre La participació en les nostres comunitats, al llarg del curs 2010-2011. La Xarxa-CEP és un conjunt de persones interessades en la reflexió pastoral, escampades per totes les diòcesis catalanes, i que reflexionen conjuntament sobre diverses qüestions de la teologia i la pràctica pastoral, a través d’internet, coordinades per l’equip responsable del Centre d’Estudis Pastorals.

Aquest tema és una preocupació que ve de lluny. Neix com una conseqüència del baptisme, com a inserció activa en el poble de Déu. I afecta els diversos àmbits de la vida comunitària, la litúrgia, el servei, el testimoni, l’organització. No és només una necessitat organitzativa, sinó la constitució d’unes comunitats vives i actives, amb tots els seus membres exercint aquelles funcions que els hi pertoquen.

Un referent important en la fonamentació de la La Participació el trobem en la Constitució sobre la Litúrgia (Sacrosanctum Concilium) del Concili Vaticà II . En aquest document trobem que més de trenta vegades s’esmenta la necessària participació dels fidels en allò que és la font i la culminació de la vida cristiana, la celebració de l’eucaristia i, en general, en tota la vida litúrgica. Quan es parla de participació sempre s’adjectiva caracteritzant-la com a “plena”, “conscient”, “activa”, “pietosa”, “fructuosa”... (cfr. SC 14, 30, 48 i aa.).

Doncs bé, si en aquest àmbit tan central de la vida cristiana es remarca tant la participació, bé podem pensar que també serà igualment important en d’altres àmbits que se’n deriven. Tots són cridats a unir-se al cor de la vida eclesial, alguns són cridats a participar en algun camp pastoral (litúrgia, caritat, serveis), i encara alguns rebran un encàrrec ministerial per alguna missió concreta (laics amb missió pastoral).

En tot aquest plantejament és important superar la mentalitat de simple ajuda i col.laboració per passar a la mentalitat de participació, respectant naturalment la identitat dels diversos membres i ministeris en el poble de Déu.

Creiem que aquesta temàtica obre un camp molt ampli de reflexió i proposta. Sobre la teologia del laïcat, sobre els ministeris a l’església, sobre la participació església endins i també món enfora, sobre la vinculació a la comunitat eclesial, identitat i pertinença. I també sobre tots els recursos i consells sociològics, psicològics, de dinàmica de grups, que poden facilitat la participació i la col.laboració preveres i laics en la missió de l’església.

Agraïm a totes les persones que han participat amb la seva reflexió i a totes les que ens heu facilitat les vostres experiències.

Barcelona, estiu de 2011

Equip del CEP

http://www.cepastorals.cat/la_participacio.pdf
J.M. Domingo; P. Milà; A. Serramona; J. Cervera; M. Basté; M.C. de la Fuente

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.