Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

 El centre Pew Research Center’s Forum on Religion & Public Life ha fet una anàlisi de  de les lleis i normatives contra la blasfèmia, apostasia i difamació en el món. D’un total de 198 països estudiats han trobat que el 47% (94 països) tenen lleis contra la blasfèmia, l’apostasia i la difamació. Hi ha 32 països (16%) que tenen lleis contra la blasfèmia; 20 (10%) contra l’apostasia i 87 (44%) contra la difamació de la religió o la incitació de l’odi religiós.

Els que països que penalitzen la blasfèmia són: Algèria, Bahrein,  Egipte, Jordània, Kuwait, Líban,  Marroc, Oman, Qatar, Aràbia Saudita, Sudan, Emirats Àrabs Units, Sàhara oriental, Afganistan, India, Indonèsia, Iran, Malàisia, Maldives, Pakistan, Singapur, Turquia, Dinamarca, Alemanya, Grècia, Irlanda, Itàlia, Malta, Holanda, Polònia, Nigèria i Somàlia. Quasi bé tots els països de l’Àfrica Oriental i nord d’Àfrica consideren la blasfèmia com un crim. Els països que penalitzen l’apostasia són: Egipte, Irak, Jordània, Kuwait, Oman, Qatar, Aràbia Saudita, Sudan, Síria, Emirats Àrabs Units, Iemen, Afganistan, Iran, Malàisia, Maldives, Pakistan, Comores, Mauritània, Nigèria i Somàlia.

La difamació contra la religió o la incitació de l’odi religiós està regulada en molts països, entre ells Espanya que es penalitza fomentar l’odi religiós. A Europa hi ha 36 països que penalitzen la difamació (representa el 80% dels països europeus). Cal remarcar que en aquests països més que perseguir la difamació es castiga la incitació de l’odi contra les religions. A l’Àsia del Pacífic hi ha 17 països que representen un 34% dels països d’aquesta zona. A l’Orient Mig i nord d’Àfrica hi ha15 països, són el 75% de països d’aquesta zona, que tenen legislació contra la difamació; 13 països a l’Àfrica subsahariana, això representa un 27%, i 6 països a Amèrica que són el 17% entre els quals es troben Brasil i Canadà.

Estudis previs evidencien que els governs i les societats dels països que tenen lleis en contra la blasfèmia, l’apostasia o la difamació també mostren més hostilitat vers les religions que els països que no tenen lleis.