Vés al contingut
Els temes polítics i socials també han protagonitzat bona part dels discursos de Benet XVI. En el discurs als parlamentaris anglesos a Westminster Hall (2010), va parlar de democràcia i ètica, de llibertat religiosa i llibertat de consciència, en suma, de la relació entre religió i política.
Esmentant a Sant Tomàs More, que per fidelitat a la seva consciència va haver d’enfrontar-se al rei Enric VIII, no deixava de significar una fina ironia davant d’aquell auditori.
La fonamentació ètica de la vida civil i els límits de la democràcia, constituïen el nucli del discurs: “Si els principis ètics que sostenen el procés democràtic no es regeixen per quelcom més sòlid que el simple consens social, llavors aquest procés es presenta evidentment fràgil”.
Com que les normes objectives per a una acció justa de govern són accessibles a la raó, el paper de la religió no ha de ser proporcionar aquestes normes sinó ajudar a purificar i il·luminar l’aplicació de la raó al descobriment de principis morals objectius.
Igualment, la raó ha d’ajudar la religió a corregir els excessos (sectarisme, fonamentalisme). Ambdós es necessiten mútuament.
Al final el papa cita tota una sèrie d’acords de col·laboració entre la Santa Seu i el govern anglès en l’àmbit de la pau, la limitació del comerç d’armes, en el camp de l’ajut al desenvolupament, reducció del deute, comerç just... I alerta de la necessària atenció a la solidaritat amb els pobres. “... El món ha estat testimoni dels ingents recursos que els governs poden emprar en el rescat d’institucions financeres considerades massa grans per a que fracassin”.
Tanmateix, el desenvolupament integral dels pobles del món no és menys important... Una empresa en veritat “massa gran per a que fracassi”.
En els seus viatges a l’Àfrica ha pronunciat paraules molt serioses cridant l’atenció sobre la necessitat d’una visió ètica del desenvolupament i ha estat crític amb els governs occidentals i les multinacionals, havent transcendit als diaris solament el seu comentari a l’avió sobre la insuficiència dels preservatius per solucionar la plaga de la sida (Camerun i Angola, 2009).

Fra Josep Manuel Vallejo

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.