Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

El Centre d'Estudis Jordi Pujol, a través de la revista VIA, ofereix la primera traducció al català del breu text del filòsof napolità Benedetto Croce Per què no ens podem no dir «cristians», que va ser publicat a la revista La Critica el 1942, una època fatídica per a Europa, com diu el curador del text, el professor Daniel Gamper.

"Juntament amb el text de Croce", continua, "es publiquen un grapat d’articles que contribueixen a entendre el procés de creació del text i el context literari i filosòfic en què va ser redactat, com fan els especialistes en l’obra del pensador napolità Emma Giammattei i Gianluca Genovese. Aquestes pàgines del filòsof napolità també són un bon pretext per plantejar-nos de nou, com fan la resta d’autors dels textos aquí aplegats, des de diverses perspectives culturals, polítiques i disciplinàries, l’actualitat o extemporaneïtat de la religió, la identitat o la indiferència d’Europa, la vitalitat o decadència del cristianisme, la relació entre filosofia i teologia, i el reconeixement juridicopolític de la religió, entre d’altres". Els propers dies publicarem els textos amb els seus enllaços; a continuació teniu la introducció de gamper i el text de referència.

Per què, de nou, el cristianisme?

Daniel Gamper

Aquesta primera traducció al català de «Per què no podem no dir-nos cristians» ens ofereix l’oportunitat de reflexionar no només sobre la importància de l’obra de Benedetto Croce, i sobre el lloc que hi ocupa aquest text, sinó també sobre l’actualitat de la religió, la identitat d’Europa o el reconeixement polític de les religions. Seguint aquesta última clau, el text de Croce pot ser llegit com una crítica a l’auge italià i europeu dels feixismes. Aquesta lectura s’ha de compaginar amb el liberalisme crocià, que el 1929 portà el filòsof a oposar-se als Pactes Lateranenses i, el 1947, a la redacció de l’article 5 de la Constitució italiana.

Descarregar l'article complet (PDF, 255 KB).

Per què no ens podem no dir «cristians»

Benedetto Croce

Descarregar l'article complet (PDF, 798 KB).