Vés al contingut

Recuperem avui un article aparegut a la revista Diàlegs de fa un any (núm. 45, jul.-set. 2009), editada per l'Institut d'Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn, vinculada a UDC, en la que Daniel Gamper, Doctor en Filosofia per la UAB i professor de filosofia politica i moral al Departament de Filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Joan Ferrús, Llicenciat en Humanitats per la Universitat Autònoma de Barcelona, on també ha cursat estudis de postgrau en Pensament Contemporani i Teoria de la Literatura, analitzen la situació de la religió al món d'avui a través de la pel·lícula "Mary", del director Abel Ferrara (2005). El film, protagonitzat per Juliette Binoche, pren la figura de maria Magdalena com a personatge central.

Pels autors "Aquest film és un exemple paradigmàtic de la capacitat evocativa dels temes religiosos i de les noves maneres amb què els ciutadans i les institucions de les democràcies occidentals s’ocupen i són ocupats per les religions. Els assumptes que l’obra en qüestió ens dóna peu a tractar són la individualització i desinstitucionalització de l’experiència religiosa que va de la mà amb una suposada desecularització que trenca la dinàmica privatitzadora del pensament més laïcista o secularista; les ofenses religioses com a eventual límit de la llibertat d’expressió amb un accent especial en la llibertat artística; i, finalment, el paper que els mitjans de comunicació han de tenir en la presentació dels fenòmens religiosos".

Aquest article és fruit del curs “Religió i democràcia” emmarcat en el Màster “Filosofia contemporània: tendències i debats” (2008/2009) del Departament de Filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Per a la seva redacció han comptat amb les aportacions de Javier Serrano i Montserrat Sirvent.

http://www.inehca.cat/arxius/dialegs/45_5_DANIEL_GAMPER_JOAN_FERRUS_VICENTE31051503.pdf

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.