Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

He dedicat unes quantes hores a preparar una anàlisi crítica del contingut de l’Avantprojecte de llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (LOMCE), lliurat als consellers d’Educació de les Comunitats Autònomes fa un parell de dies. La preparació ha consistit, bàsicament, en situar en paral·lel els articles de la legislació vigent (LODE i LOE) i les propostes de ‘millora’ contingudes en l’avantprojecte citat, tenint molt present la situació en què es troba el nostre sistema educatiu en l’actualitat, després d’un autèntic viacrucis de conseqüències molt lamentables (set lleis orgàniques en només trenta anys!).

Aquesta preparació m’ha permès de fer-me una primera idea del perquè (causa) d’alguns dels canvis proposats i, també, de la intenció (finalitat) que es proposen. M’he esgarrifat. A parer meu, algú ha comès un error molt greu: redactar un avantprojecte de llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa sense tenir prou en compte la situació i les necessitats reals de les escoles i, alhora, ignorant que altres països ja han fet, amb èxit, allò que nosaltres havíem d’haver fet fa anys (Finlàndia, per exemple). Proposo que el meu amic Xavier Melgarejo tingui l’oportunitat de donar unes quantes lliçons pràctiques al senyor ministre d’Educació. En bé de tothom.

Qualsevol reforma educativa comporta un més que notable trasbals en la tasca dels equips directius i del professorat de totes les escoles, i uns recursos econòmics extraordinaris. Els tenim ara, aquests recursos? Ha calculat, el senyor ministre d’Educació, què suposaria la implantació de la reforma que proposa, en la qualificació de les persones, la modificació dels currículums i la reorganització interna de totes les escoles? S’ha adonat, el senyor ministre d’Educació, que, en la situació política en què es troba el nostre país a finals de l’any 2012, amb incomprensions inexplicables, relacions malmeses, ponts ensorrats i ferides profundes, el pas que s’ha fet constitueix un error molt greu? 

Lamento molt haver de dir-ho, però estic segur que el senyor Rajoy té un problema gravíssim. Nosaltres, també.