Vés al contingut

Aquesta setmana s’ha conegut l’incomprensible segon indult del Govern espanyol (a proposta del cada cop més polèmic Ministre Gallardón) a quatre agents del cos de Mossos d’Esquadra que havien estats condemnats judicialment a quatre anys i mig de presó, més inhabilitació, per actes de tortura molt greus contra dues persones detingudes per error.

Dic "segon" indult, perquè era la segona vegada que el Govern els indultava. Primer els va indultar rebaixant la condemna a dos anys i una suspensió de funcions, en previsió que el tribunal deixaria en suspens la pena de presó (com s’acostuma a fer amb condemnes no superiors a dos anys). En aquest cas, el tribunal va considerar que, tenint en compte la gravetat dels fets, no hi havia motius per suspendre-la i va acordar l’ingrés a la presó. Els condemnats van tornar a demanar l’indult. La resposta, sense precedents, del Govern Rajoy és tornar-los a indultar, substituint la pena de presó per una simple multa. És a dir, que el Govern central ha decidit que aquests delictes no han de ser castigats amb la pena de presó.
És inevitable preguntar-se: és que el Govern espanyol, contravenint tots els compromisos internacionals en la matèria, creu que una vulneració tan greu de la dignitat humana com és la tortura, no és un delicte que calgui combatre durament i que pot quedar pràcticament impune (o ser castigat com una simple infracció de trànsit)?
Un cop més (i es podria fer una àmplia antologia) s’utilitza de forma arbitrària i injustificable el mecanisme legal de l’indult (en aquest cas "doble" indult) per afavorir la impunitat per delictes comesos per funcionaris de policia. És un cas clar de desviació de poder, com ja ha denunciat un important col·lectiu de més de 200 jutges.
L'indult envia un perillós missatge de tolerància cap a la tortura, deixant indefensos als ciutadans davant possibles arbitrarietats i abusos policials. Alhora, és un acte de menyspreu del poder judicial i la seva necessària independència, garantia última dels drets i llibertats de les persones.
I el Govern de la Generalitat, i en particular el seu Conseller d’Interior, accepta o veu correcte aquests indults de delictes comesos per funcionaris seus en l’exercici de les seves funcions? Ha defensat o fet alguna gestió política en favor d’aquest indult? I si la resposta és negativa (com vull creure), pensa aleshores readmetre de nou els agents en el servei o buscarà algun mecanisme legal per impedir que persones amb conductes tan reprovables tornin a servir en la policia catalana, o almenys per impedir que assumeixin funcions policials de cara al públic?
Més en general: ha pres o prendrà el Conseller Puig alguna mesura per prevenir que es repeteixin aquest tipus d’accions? Després d'aquesta i altres condemnes posteriors, encara li sembla que no és necessari estendre els sistemes de videovigilància a totes les dependències i actuacions policials on es tractin persones detingudes?
Comença a ser altament preocupant l’alt nombre de Mossos d’Esquadra condemnats per maltractaments en els últims anys, i més preocupant encara els repetits indults atorgats, fins i tot amb el suport dels sindicats policials. Sincerament, fa por.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.