Vés al contingut

1347867113614_fotospropies_20120916_153739 Aniol Resclosa.jpg

El Fòrum Joan Alsina, de capellans del Bisbat de Girona, ha emès un comunicat arran de la jubilació del fins ara rector de la parròquia de Sant Pau de Girona, Ignasi Forcano, de 75 anys. Ell mateix i la comunitat parroquial de Sant Pau havien defensat la seva continuïtat. Aquest és l’escrit del Fòrum Alsina.

Amb motiu del tracte que han rebut del bisbat aquest estiu Mn. Ignasi Forcano i Isern i la seva comunitat parroquial, fem pública aquesta reflexió. Sempre hem volgut i desitjat una església oberta, dialogant, acollidora i participativa. Una Església que accepti el pluralisme, que de cap manera és enemic de la unitat. Estem fermament convençuts que la diversitat ens enriqueix. Creiem, per tant, que el tracte que han rebut l’Ignasi i la comunitatde Sant Pau no ajuda gens a construir aquesta Església promoguda pel Concili del bon Papa Joan XXIII.

És clar que, des del poder eclesiàstic, com passa també a la societat civil, es pretén imposar la submissió i la uniformitat, a fi que imperi el pensament únic. La jubilació de l’Ignasi és un gest indiscutible d’aquest autoritarisme intolerant. En el desè aniversari del Fòrum vàrem dir que “la veritat només esdevé viva i real quan s’aconsegueix convertir les divergències en complementarietats”. La línia conservadora d’avui tendeix, al contrari, a convertir-les en enfrontaments i a fer callar qualsevol dissidència.

En aquests moments, el tarannà del nostre bisbat és calcat sobre el de la jerarquia eclesiàstica en general. Es fan callar els teòlegs que ajuden a pensar, es fan callar grups religiosos que suggereixen una altra manera de viure l’Església, es posen bisbes contra la voluntat de les comunitats, com passa al país basc, o es relleven bisbes de tendència progressista sense cap consulta ni diàleg previ, com és el cas del bisbe Joan Godayol, salesià, d’Ayaviri (Perú), que es va trobar substituït per un bisbe molt conservador, sense cap informació que ho justifiqués.

Que quedi ben clar que si discutim o denunciem aquests fets és perquè volem una altra forma i un altre fons d’Església. En el cas de l’Ignasi, no s’ha consultat ni el Consell parroquial i, si no es té en compte la comunitat cristiana, quina idea tenim del Poble de Déu, que va definir tan encertadament el Concili Vaticà II? On és la corresponsabilitat?

Som dels indignats amb tot el que ha passat a Girona aquest estiu amb els nomenaments. Donem suport total a l’Ignasi, a la seva comunitat i a tots els col·lectius: Fòrum Joan Alsina, Barris, Comunitats Cristianes, Xarxa Cristiana, Àkan, i entitats del veïnat, que hi trobaven acollida i reconeixement. La decisió del Bisbat suposa no solament l’allunyament de l’Ignasi sinó la total desatenció al Consell Parroquial, la negació de la corresponsabilitat dels laics i l’exclusió de molts grups singulars del si de la comunitat parroquial.

Fòrum Joan Alsina, de capellans del Bisbat de Girona

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.