Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

De l’1 al 4 de novembre la ciutat de València ha acollit més de dos mil agents de pastoral de totes les diòcesis d’Espanya, entre els quals més de 170 agents de les diòcesis amb seu a Catalunya i les Illes Balears, durant la celebració del primer Congrés de pastoral juvenil organitzat per la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) amb el lema «També vosaltres sereu testimonis» (Jn 15, 27). Durant els dies del Congrés s’han fet presents trenta-quatre bisbes d’arreu de les diòcesis d’Espanya. 

Un congrés emmarcat en l’Any de la fe i que ha tingut lloc després del viscut durant la JMJ 2011 de Madrid, i que ha volgut aprofitar el seu impuls per oferir propostes concretes d’evangelització als agents de pastoral juvenil amb l’objectiu principal de descobrir nous camins per a evangelitzar els joves i que al mateix temps, ells siguin testimonis de l’Evangeli en la cultura d’avui.

Durant els quatre dies del Congrés hi ha hagut testimonis, actuacions musicals, més de quaranta experiències d’evangelització en onze esglésies i parròquies distribuïdes pel centre de València, una gran vigília de pregària a la Catedral, el rés de laudes i vespres, celebracions comunitàries de la fe posant Crist al centre de tota tasca pastoral; espais 2.0, per a compartir el viscut, en les estones de descans al voltant de la Catedral, com també tres grans ponències amb les seves respectives ressonàncies a la Catedral sobre tres grans eixos: el primer anunci, la trobada amb Crist i els itineraris de la iniciació cristiana.

fotos: AVAN

Primer anunci, trobada amb Crist i itineraris d’iniciació cristiana

La primera ponència del Congrés va ser impartida per l’arquebisbe de València, Mons. Carlos Osoro, centrada en la mirada que tot agent de pastoral ha de tenir cap a Crist amb el títol «Per a tu la vida és Crist.» «Un dels motius principals pels quals ens costa tant que l’Evangeli ressoni en el cor dels joves» -afirmava Mons. Osoro- «és perquè nosaltres mateixos tenim encara un dèficit important per arribar al cor de Crist i conèixer en Ell el seu designi cap a tots nosaltres, joves evangelitzadors i joves evangelitzats.»

L’endemà, el dissabte dia 3 de novembre, després del rés de Laudes, va tenir lloc la segona ponència del Congrés pronunciada per Mons. José Ignacio Munilla, bisbe de Sant Sebastià i responsable del Departament de Pastoral Juvenil de la CEE. La seva intervenció va portar per títol «L’evangelització dels joves davant l’emergència afectiva», tot explicant les tres ferides que segons el prelat pateix la societat postmoderna i que dificulten conèixer el vertader rostre de Crist però que alhora, paradoxalment, el necessiten per a ser curades: el narcisisme, «pansexualisme» i la desconfiança.

El darrer dia del Congrés la ponència va anar a càrrec del cardenal Stanislaw Rylko, president del Pontifici Consell per als Laics amb el tema «La pastoral dels joves davant l’emergència educativa hodierna: el magisteri de Benet XVI.»  Mons. Rylko va assenyalar que el compromís de l’església és educar en la fe, una gran contribució a la societat per a què se surti de la crisi educativa que es pateix. Benet XVI ens crida a reconsiderar seriosament els fonaments del nostre treball amb els joves. El Sant Pare, gran mestre de la fe, ens ajuda a tornar a l’essencial: no es comença a ser cristià per una decisió ètica o una gran idea sinó per la trobada amb un esdeveniment, amb una Persona, que dóna un nou horitzó a la vida i, a la vegada, una orientació decisiva. El cardenal Rylko va destacar que durant la joventut hi ha un desig, la voluntat de cercar també a Déu malgrat les dificultats d’avui dia, per tant cal mantenir viva la flama d’aquest anhel. 

A continuació de la ponència del Cardenal Rylko va tenir lloc les ressonàncies per part de Rosendo Soler, responsable del Centre Nacional Salesià de Pastoral Juvenil, qui va parlar sobre els itineraris de formació, i per part del P. Carlos Sávio da Costa, Coordinador Nacional de la Setmana Missionera-JMJ Río 2013, qui va donar algunes informacions sobre la propera JMJ a Río de Janeiro 2013.

El Congrés va concloure amb l'Eucaristia final d'enviament, presidida pel Cardenal Rylko, amb prop de tres mil persones. L’homilia va ser pronunciada per Mons. Carlos Osoro, en la qual va ressaltar que «no podem estimar els altres de veritat si abans no tenim experiència de Déu. Avui les crisis tenen una arrel profunda: l'ocultació de Déu, la crisi de fe».

La versió íntegre de les tres ponències es pot llegir al web del Congrés www.cnpj2012.es (sala de premsa/ponències i material d’interès).

 

Veure + fotografies!