Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Amb aquest comentari us voldria desitjar un "molt bon estiu". Tot i que aquesta setmana, en la que en el nostre Estat Espanyol s'ha produït la gran retallada econòmica que va anunciar -dimecres passat- el president del Govern, Mariano Rajoy, no és que us puguem dir amb massa seguretat això de "bon estiu". Dic això, perquè hem de tenir en compte que no tothom farà vacances.

En primer lloc, per a molts, el temps de vacances és una oportunitat per treballar, atès que el món del turisme i del descans genera també molts llocs de treball, encara que només siguin de temporada. Molta gent, per tal que uns puguin descansar, ells han de treballar. Per tant, traguem-nos del cap això de què a l'estiu tothom descansa. No és pas veritat: alguns fins i tot treballaran més que durant l'any.

En segon lloc, també hi ha persones que no faran vacances en el sentit de marxar o de sortir de casa seva per anar a segones residències o fer viatges arreu del món. Moltes persones que han vist aquests darrers anys com se'ls hi han reduït molt considerablement els seus ingressos no pensen pas en aprofitar aquests dies per marxar sinó que hauran de fer un canvi molt radicals en les seves organitzacions: "Aquest estiu, nosaltres, ens quedem! No podem anar enlloc". Així mateix ja m'ho han expressat moltes persones. Ara bé, això no ho podem convertir en una condemna sinó que hem d'intentar de buscar possibilitats reals que podem fer aquest estiu, fem el que fem.

Els que sí que ho podeu aprofitar sou els qui aquests dies potser tindreu una mica més de temps lliure. El lleure sí que és una activitat de descans, de pau, d'aprenentatge. Ens ho recorden molt bé els infants que aquests dies gaudeixen o han pogut gaudir ja dels Casals d'Estiu a les escoles o de les Colònies dels Centres d'Esplai o dels Escoltes. Les activitats d'estiu són una manera d'aprofitar el que anomenen l'educació en el lleure. Una manera d'aprendre tot descansant però convivint amb els altres.
 
¿Què podem fer nosaltres amb el temps de lleure? Mireu, jo penso que hi ha dues coses de les quals nosaltres no podem descansar mai: Nosaltres no podem descansar ni de Déu ni dels altres. Per tant, podem aprofitar aquests dies i aquestes hores més desvagades per llegir i per pensar i -fins i tot- per pregar. Però també els podem aprofitar per recuperar algunes de les nostres relacions familiars o d'amics que hagin pogut quedar més distanciades durant el curs. Molts de nosaltres és durant l'estiu que podem viure més de les relacions familiars. Recuperar les relacions de parella, la relació mútua de pares i fills, la relació amb aquells membres de la família que viuen lluny o dels malalts que són els qui més agraeixen una visita, o una estona d'escoltar... Hi ha moltes relacions que s'han afeblit molt durant l'any i que ara, a l'estiu, sempre són recuperables... Parlant i escoltant, esmorzant, dinant o sopant junts...

Finalment, sortint de tota mala consciència d'egoisme o de tancament, val la pena que també aprofitem el temps lliure per a dedicar-nos temps a nosaltres mateixos. A endreçar-nos els pensaments i els sentiments. A dedicar-nos temps a llegir o a escriure, a pensar o a escoltar música. A contemplar la natura o a fer quatre fotografies. A caminar o fer una mica d'esport. A mirar una bona pel·lícula o simplement -com feien els nostres avis- a asseure'ns en un pedrís al costat de la porta de casa i veure com passen les hores i com tot va succeint, una cosa darrera de l'altra. Contemplant la cadència de les coses i de les persones. Veure com els nens juguen. Veure com es fan les activitats en els camps i en els conreus. Sabem que això també ho feia Jesús i que era la base després dels seus ensenyaments en paràboles. Simplement es tracta d'aprendre del llibre de les hores i del llibre de la vida.