Vés al contingut

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que presidirà amb el cardenal Ravasi la sessió inaugural de l’Atri dels Gentils, reconeix en aquest article el protagonisme del cristianisme en la cultura catalana. És un dels article publicat en la primera edició de “Vida Nueva Catalunya” que es presenta aquest dilluns a Barcelona.

Cultura catalana, frontera i acollida

(Ferran Mascarell) És gairebé impossible pensar en la construcció de la cultura catalana i de la nostra història sense la referència del cristianisme i de la configuració de l’Església catòlica com un component principal. Som una cultura mil·lenària nascuda en part a l’interior dels monestirs que encara avui trobem distribuïts al llarg del nostre territori.

Monestirs que van actuar com a punta de llança de la culturització i de la vertebració social de les viles de la Catalunya medieval. Sense cap mena de dubte, l’Església catòlica ha tingut un paper constituent en la nostra vida cultural i política. Hem estat i som una terra de frontera i d’acollida. I l’Església catalana també ho és. En molts moments de la nostra història ha actuat com a definidora de la nostra identitat i, alhora, el seu caràcter ecumènic en les darreres dècades ha contribuït a la convivència i a la cohesió social.

L’intercanvi entre diferents cultures i costums sempre ha estat present a la nostra terra. Hi han conviscut jueus, musulmans i cristians al llarg de segles i aquesta pluralitat ja és part de la nostra identitat cultural.

Els catalans som gent de pacte i de diàleg. I l’Església catòlica ha tingut un paper destacat en aquest procés civilitzador, en aquest llarg camí per construir un país plural i obert, un país amb convicció democràtica i culturalment fort.

L’Atri dels Gentils és un punt de trobada entre creients i no creients. És, com Catalunya, terra de frontera i alhora espai d’acollida, un lloc de pau i de respecte, d’integració i no pas d’obligació. L’Atri dels Gentils és un procés de cerca d’espais comuns, i en aquest sentit Catalunya és un lloc idoni per a aquesta trobada. Hem construït el nostre país a base d’acollir persones d’orígens diversos, de dialogar entre nosaltres, d’integrar noves maneres de fer, mantenint al mateix temps tradicions i valors fonamentals.

Ferran Mascarell, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.