Vés al contingut

El divendres 20 d’Abril la Generalitat de Catalunya va realitzar l’acte de concessió de les Creus de Sant Jordi del 2012. La Creu de Sant Jordi pretén distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural. En l’edició d’enguany es va distingir la Fundació Blanquerna.

Es molt encertat que les Creus de Sant Jordi distingeixin, ja des de la seva creació, a més de persones naturals a persones jurídiques (institucions, associacions, organitzacions...) és a dir a projectes no només individuals sinó col·lectius. És el cas de Blanquerna. Ja sé que pot semblar que elogiant Blanquerna, institució en la que fa 25 anys que treballo, faig una mica d’autobombo, però també és cert que a vegades no valorem o no apreciem suficientment el significat que tenen els moments de reconeixement públic objectiu, com ho és sens dubte aquest. Perquè no ho hauria de compartir?

Segurament ja se sap, però per si de cas no està de més recordar, que la Fundació Blanquerna és una institució d'ensenyament universitari, fundada el 1948 com a Escola de Magisteri de l'Església, depenent de l'arquebisbat de Barcelona. Posteriorment es va fusionar amb les Escoles de Magisteri de Sant Joan Baptista de la Salle i de Sant Joan Bosco i assumí el nom de Blanquerna, l'obra literària i pedagògica de Ramon Llull. Blanquerna ofereix un projecte integrador de formació universitària d'inspiració cristiana, d'acord amb el Concili Vaticà II i les orientacions de la Santa Seu sobre Universitats Catòliques del 1990. El 1988 es constituí en Fundació Diocesana i fou reconeguda com a fundació privada benèfico-docent i sense ànim de lucre. El 1990 fou una de les institucions fundadores de la Universitat Ramon Llull, on té la titularitat de tres centres: La Facultat de Psicología, Ciencies de l'Educació i l'Esport Blanquerna, la Facultat de Comunicació Blanquerna i la Facultat Ciències de la Salut Blanquerna.

Amb la Creu de Sant Jordi se li reconeix a la Fundació Blanquerna: "La seva aportació a la comunitat educativa a partir de la fidelitat a uns valors humanistes, a un estil de mestratge i la vocació de servei públic des de la iniciativa social. Vinculada a la Universitat Ramon Llull, incideix en àmbits com l'educació, la psicologia, l'esport, la comunicació i la salut, en els quals ha contribuït a formar bons professionals".

Crec, i ho dic amb tota la modèstia, que Blanquerna és un exemple d’institució diocesana que ha sabut trobar una forma d’estar en el complex mon d’avui. Ho fa amb un estil pedagògic consolidat per l’experiència de molts anys, i que configura la seva empremta. Un estil pedagògic que vol ser una traducció al món de la pedagogia universitària dels valors evangèlics. A més se li reconeix a Blanquerna sobretot que ha format i forma bons professionals. És a dir que hi ha no sols una presència, que podria ser només testimonial, sinó també i sobretot competència. Una competència professional actualitzada i en permanent evolució per respondre a les demandes dels temps, per oferir una formació més i més útil als estudiants i que els atorgui una posició d’avantatge per al seu futur. Tot això, destaca la Generalitat, amb vocació de fer un servei públic, com ho ha de ser la autèntica Universitat. I a més des de la iniciativa social, que té el seu mèrit, tenint en compte que Blanquerna no compta amb pressupostos públics.

Aquesta distinció s’afegeix al Premi Catalunya Educació 2009 a l'Escola de Mestres Blanquerna en la categoria d'institucions que va lliurar l’anterior conseller d’Educació. Llavors Maragall digué que l'Escola de Mestres Blanquerna havia obtingut aquest guardó per haver esdevingut "una referència en la formació del professorat". El conseller va explicar que "la formació dels mestres que han passat per Blanquerna té avui dia un gran prestigi i per això, la institució rep un reconeixement al seu servei a la renovació pedagògica del país i a la catalanització de l'escola".

En pocs anys de diferencia doncs, hi ha hagut dos reconeixements dels diferents grups polítics que han governat i governen Catalunya. Això és un signe clar d’arrelament a la societat catalana i de profunditat del projecte universitari. El mèrit és de moltes persones que hi han treballat durant molts anys, algunes de les quals ja no estan entre nosaltres. Tanmateix algunes persones han estat molt significatives i decisives per la seva empremta en aquest estil propi i en aquesta transversalitat i identitat de Blanquerna, sobretot el Dr. Salvador Pié, que recollí divendres la Creu de Sant Jordi com a president de la Fundació Blanquerna. També es una bona ocasió per destacar la tasca dels directors generals d’aquests darrers anys: l’anterior director general, Dr. Lluís Font, i l’actual Dr. Andreu Ibarz.

Enhorabona a tots els col·legues de Blanquerna! I a tots els lectors: bona diada de Sant Jordi!

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.