Vés al contingut
Aquesta Setmana Santa, un dels temes polèmics ha estat l’homosexualitat. Monsenyor Reig Pla, bisbe d’Alcalá de Henares, va afirmar durant els oficis de Divendres Sant retransmesos per La 2 a tota Espanya, que la homosexualitat era com una ideologia i la relacionava amb la prostitució. Totalment fora de lloc. Ha estat precisament el nostre arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, qui ha recordat que els homosexuals "mereixen tota la dignitat i el respecte".
El Catecisme de l’Església conté tres paràgrafs sobre l’homosexualitat. En resum, afirma que l’homosexualitat, presenta formes molt variables a través dels segles i de les cultures i, tot i que la seva gènesi psíquica encara resta inexplicada ,són contraris a la llei natural ique les persones homosexuals són cridades a la castedat”.
Voldria, però, reproduir íntegrament un dels paràgrafs del Catecisme sobre l’homosexualitat que crec que dóna suport a les declaracions del nostre arquebisbe i aporta alguna precisió que crec que és d’actualitat en aquests moments:
2358. Un nombre no negligible d’homes i dones presenten tendències homosexuals pregonament arrelades. Aquesta inclinació objectivament desordenada, per a la majoria d’ells és una prova. Cal acollir-los amb respecte, compassió i delicadesa. Cal evitar amb ells tot senyal de discriminació injusta. Aquestes persones són cridades a realitzar la voluntat de Déu en la seva vida i, si són cristianes, a unir al sacrifici de la creu del Senyor les dificultats que poden trobar pel fet de la seva condició”.
Com veiem, per al Catecisme de l’Església catòlica, i per tant de l’Església, l’homosexualitat no és una “ideologia”, el seu origen resta sense explicació, afecta un nombre apreciable de persones i, per a la majoria d’ells, es converteix en una autèntica prova. A més, s’evitarà tot senyal de discriminació injusta.

Tots tenim amics i coneguts que participen d’aquesta orientació sexual. Sabem que la viuen com poden i quasi sempre amb dificultat. Crec que aquests textos de l’Església aporten una mirada i expressen una actitud ben diferent a la del bisbe d’Alcalá de Henares. Alhora, també caldrà anar veient com evoluciona el pensament de l’Església en aquest tema que també ha estat “variable a través dels segles i de les cultures”, com ens recorda el Catecisme.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.