Vés al contingut
Per Jordi Llisterri i Boix .

Aquest diumenge un cridaner titular de l’ABC deia que “Augmenten el nombre de catòlics que van a missa a Espanya”. Caram. L'ABC ho comparava amb les dades de l’enquesta del CIS de fa un any i deia que havia pujat un 2,1% el nombre de fidels assistents a la pràctica dominical. I que això es traduïa, a ull, amb uns set milions d’espanyols que van a missa, el 15%.

No seré jo qui aigualeixi l’alegria de celebrar que no som quatre els qui anem a missa. Però es que la resta de comparatives amb l’enquesta de fa un any són totes negatives, començant per les persones que es declaren catòliques a Espanya, que baixa 2,3 punts en un any. Així, el titular em va semblar d'un entusiasme exagerat, que coincideix més en la prestidigitació que es pot fer amb qualsevol enquesta, que amb una conclusió certa.

Primer perquè veient el detall ja comencen no sumant bé. Com es pot veure fàcilment (aquí a la pregunta 32), el 15% que afirma anar a missa (més estrictament a actes religiosos perquè inclou gent de qualsevol creença), és el 15% sobre els qui es declaren membres d’un confessió, no el 15% de la població. Ponderant aquest resultat amb el total de l’enquesta no dóna el 15% sinó l'11,2% de la població.

Però centrant-nos en aquest percentatge (al qual se suposa que caldria sumar-hi el 2 % de la població diu anar a missa cada setmana) la comparativa amb el 2011 és absurda. En aquest tipus d’enquestes no especialitzades, donar gaire importància a dos o tres punts de diferència es fa només quan es vol escombrar cap a casa: cal mirar tendències a més llarg termini.

L’exemple més clar és que la pregunta sobre a quina religió es pertany, durant el 2011 oscil·la cada mes i es mou entre el 74,3% i el 70,1%, es a dir, 4,3 punts de diferència, com una mena de prima de risc en la que d’un mes a l’altre apareguessin i desapareguessin diversos milers de catòlics. Per treure conclusions, caldria mirar una serie més llarga, per exemple, què deia fa deu anys (que per cert, deia 82,1%)

El CIS té la virtut d’oferir series continues i amb això es pot veure on seria realment el titular. Que aquest 11,2% de la població espanyola que va cada diumenge a missa, fa cinc anys era el 12,2%; fa deu anys, el 16%; i fa trenta anys, el 31,9%. D’aquí a cinc, deu o trenta anys, podem treure conclusions de com evoluciona el nombre de catòlics que van a missa a Espanya avui. Però per ara, la conclusió és que s’ha dividit per tres en trenta anys, o que ha baixat un terç en els darrers deu anys.

Si miréssim els números de Catalunya, trobaríem una realitat semblant. Però quan surti la propera enquesta del CIS segmentada a Catalunya m’agradaria trobar un titular tan parcialment optimista com el del diumenge passat a l’ABC. Per exemple, si volen, recordant que aplicant càlculs semblants amb les mateixes enquestes del CIS, dels set milions d’espanyols que van a missa, un milió serien catalans.

Però no crec que vagi per aquí, servirà per repetir que Catalunya és la zona més descristianitzada d’Europa, cosa que amb els números a la mà no és veritat (en parlem més un altre dia). La veritat és que tant a Catalunya com a quasevol racó d'Espanya les dades han anat els darrers anys a la baixa. Amb bisbes d'un color i d'un altre. Però no sempre val pena fer-ne un titular i és més atractiu treure les coses de context perquè semblin el que no són però que ja ens va bé per donar per feta una pel·lícula que no és.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.