Vés al contingut

“que, per la fe, faci habitar el Crist en els vostres cors, i així, arrelats i fonamentats en l'amor” (Ef 3,17)
El passat 29 de gener es va inaugurar la primera part de la reforma del Seminari de Tarragona, on es feia referència als fonaments paulins de l’església a Tarragona (veure noticia). D’aquesta remodelació ja n’havia parlat anteriorment aquí i segurament caldrà que matisi varies coses de les que deia, com ara la relació entre els autors del projecte i l’Opus Dei (cal apuntar que no tenen relació amb la UIC). En aquell post deia que preferia una arquitectura no tant comercial o efectista sinó més minimalista i austera, posant d’exemple a l’arquitecte portuguès Joâo Luís Carrillho da Graça. En aquell moment desconeixia que l’arquitecte també tenia una obra de caràcter religiós, el Centre Parroquial de San Antonio (Portalegre, Portugal, 2008) i, després d’estudiar-lo, crec que val molt la pena dedicar-hi un moment.
El programa de l’edifici consta d’un espai litúrgic i un equipament parroquial en planta i pis que s’articulen entorn d’un pati-rampa en forma de U que actua de plaça interior i atri dels gentils. Tota la volumetria resta tancada a l’exterior pels murs blancs i immaculats de forma que l’activitat es volca a l’interior i es garanteix així la privacitat i el caràcter sacral de l’edifici. Alhora, el recorregut longitudinal de l’edifici finalitza en l’encastament a la roca nua de quars, que resta visible, ja des de l’accés al recinte, a través d’un patí anglès i un gran pany envidriat a topall, sense muntants, en l’espai de la celebració litúrgica. (veure planta i secció a sota)
La composició, aparentment simple i summament eficaç, resulta suggerent en diversos aspectes. D’entrada enllaça amb la linealitat de la tipologia basilical, amb el seu pati d’entrada, el nàrtex i espai assembleari. En aquest cas, però, el transsepte queda suprimit i els espais de laterals del temple, de menor alçada, queden lliures de les columnates tradicionals per integrar-se en l’espai central celebratiu, tot incorporant l’espai específic per a l’adoració del Santíssim i el baptisteri a una banda i altra, alineats als extrems del presbiteri i compartint amb aquest la visió del massís rocallós.
Per altra banda, el protagonisme del massís rocallós com a retaule natural, emmarcat per les nues parets del temple, retorna a la reflexió sobre quin paper ha de jugar la natura en l’espai sacral (sobre això ja en vaig parlar aquí). La rocalla que a la basílica del Santuari de Aranzazu es realitza treballant un gran pany de fusta (imatge de la dreta), en aquest cas es presenta de forma natural. A diferència d’altres capelles o espais sagrats que posen el paisatge com a fons (des de la Capella de la Universitat Tècnica de Otaniemi – dels germans Siren, 1956, Finlàndia - fins a la Capella de l’Aigua – de Tadao Ando, Hokkaido, Japó, 1985), aquí no ens trobem amb un fons pintoresc sinó que topem amb la crua massa pètria i rocallosa contrastada per la blancor dels plans de l’edifici. Un recurs dualista molt semblant al que utilitza un altre geni portuguès, l’Àlvaro Siza, al Restaurant Boa Nova. Deixar la pedra nua és fer visible la fonamentació del temple que, metafòricament, ens porta al fonament de la comunitat cristiana, és a dir, a Crist (Ef 3,17).
Dades tècniques:
Arquitecte: João Luís Carrilho da Graça
Ubicació: Portalegre, Portugal
Equip de treball: Inês Llop, João Maria Trindade, Flávio Barbini, Maria João Barbini, Luis Barros, Filipe Homem, Paula Miranda, Susana Rato, Pedro Ricciardi, João Manuel Alves, Inês Cortesão, Joanna Malitzki, architects; Andreia Salavessa, Julieta Cunha , Sandra Macieira, Trainees; Nuno Pinto, João Rosário, graphic modelling
Fundacions i estructura: AFA consultors de Engenharia-António Adão dóna Fonseca WATER
Instal · lacions: AFA consultors de Engenharia - Paulo Silva
Instal · lacions mecàniques: AFA consultors de Engenharia-Isabel Sarmento
Càlcul: NATURALWORKS - Guilherme Carrilho da Graça
Electricitat, telecomunicacions, seguretat: AFA consultors de Engenharia-Alexandre Martins and Fernando Aires
Supeprficie: 3050 m2
Cost: 2776 € 000,00
Client: Fàbrica dóna Igreja Paroquial dóna Freguesia dóna Sé
Fotografies: FG + SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.