Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

 

Justícia i Pau és una entitat cristiana dedicada des de l'any 1968 a la defensa del drets humans i el treball en favor de la pau i la justícia social.
 
En aquest sentit, Justícia i Pau ha prestat sempre una atenció especial a la realitat de les presons catalanes, per tal de contribuir a la reinserció social i defensar la dignitat humana i els drets de les persones empresonades.
 
És per això que contemplem amb una gran preocupació les recents i repetides mobilitzacions sindicals que tenen lloc en les últimes setmanes per part de grups de funcionaris de presons, consistent en bloquejar els accessos a diferents presons de Catalunya durant hores.
 
Des del nostre punt de vista el bloqueig genera una situació de risc molt important dins dels centres penitenciaris, posant en perill la vida i integritat física dels interns (ja que fàcilment es poden donar-se situacions d’emergència davant de les quals es faria molt difícil actuar), i alhora vulnerant els seus drets i perjudicant-los greument, en paralitzar el normal funcionament i les activitats en l'interior dels centres, obstaculitzar les comunicacions dels interns amb els seus familiars, advocats, professionals i altres persones que els visiten, impedir la sortida d’interns de permís, els trasllats a hospitals, jutjats o altres destinacions i obligar sovint a confinar-los durant llargues hores dins les seves cel·les, amb el patiment que això comporta.
 
Les reivindicacions i mobilitzacions sindicals són legítimes i respectables sempre i quan no comportin vulnerar els drets de persones que no tenen res a veure. En aquest cas, a més, els perjudicats, els presos, són persones majoritàriament de salut precària i vulnerables socialment i que, en dependre totalment de la institució, no tenen cap alternativa per defugir les conseqüències del bloqueig.
 
Per això, fem un crida als sindicats i al conjunt dels funcionaris de presons per tal que no es repeteixin aquestes actuacions i que canalitzin les seves reivindicacions per altres vies que no perjudiquin a les persones empresonades.
 
 
 
Barcelona, 19 de gener de 2011