Vés al contingut
El primer discurs de Rajoy a les Corts generals sembla orientar-se a centrar el Partit Popular en posicions ben allunyades de les actituds més cridaneres de les veus que fins ara semblaven marcar l’agenda política d’aquesta formació. A l’espera de concretar la seva agenda política i, sobretot, a l’espera de conèixer el nomenament de ministres i personal de confiança a la Moncloa, Rajoy aposta per intentar situar el seu projecte polític per Espanya en el centre polític.
Aquest és un bon camí, amb tot és clarament insuficient per respondre a la problemàtica que viu el país. Rajoy ha de fer un esforç per estendre la mà a la realitat polític del País Basc i reconèixer el nou escenari que representa Amaiur. La decisió de la Mesa del Congrés forçada pel PP és una pèssima noticia. D’altra banda Rajoy haurà de refer les malmeses relacions amb Catalunya i acabar amb les veus que des de la seva formació han pregonat una catalanofòbia que s’ha estès una mica arreu d’Espanya. En efecte, des de les campanyes propiciades pel PP contra l’Estatut de Catalunya fins altres que pregonaven els boicots a productes catalans, Catalunya ha sofert una campanya inacceptable i del tot injusta. Rajoy, si vol governar per a tots i des de posicions més assenyades, ha de recuperar unes relacions amb Catalunya i el País Basc assentades des del reconeixement de fets nacionals diferenciats. El camí d’Espanya, si és possible, no pot ser altre que el camí del reconeixement plurinacional.

Aquest, molt probablement, serà el repte més delicat del futur president del govern d’Espanya. Tindrà l’autoritat per acabar amb els pregoners de l’extrema dreta del seu partit? Ho veurem durant els propers mesos.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.