Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

 1. L’Associació Internacional de Periodistes de Religió acaba de néixer a Bellagio, al nord d’Itàlia. Es “una xarxa global de periodistes que promou l’excel·lència en la cobertura informativa de la religió i l’espiritualitat”. La qüestió religiosa es clau per comprendre la societat i les relacions internacionals. En formen part 400 membres de més de 50 països. Pertanyen a cultures i credos diversos. La presidenta del comitè directiu es Maria-Paz López, de “La Vanguardia”.

 2. “La Vanguardia” te des del seu naixement, l’any 1882, una mirada atenta a les realitats eclesial i religiosa. La informació i l’opinió sobre afers religiosos és un dels seus signes d’identitat. Aquest diari està ben arrelat  a la societat barcelonina i catalana amb visió universal de la realitat, també de la religiosa.  Reconeix la catolicitat majoritària, no exclusiva, d’aquest poble. No es un diari confessional, ni clerical, ni anticlerical.

 3. Un personatge clau en la més que centenària historia de “La Vanguardia” es Ramon Cunill (1907-1975), sacerdot i periodista, que va donar un fort impuls a la informació religiosa aprofitant els esdeveniments del Congres Eucarístic Internacional de Barcelona (1952) i del concili Vaticà II (1962-1965). Cunill va comptar amb la col·laboració de Jordi Piquer, també sacerdot i periodista. Aquest va tenir com col·laborador a mossèn Salvador Bacardit, avui vicari general de l’arxidiòcesi de Barcelona i delegat episcopal de Càritas.

 4. A partir de l’any 2000 es produeix suaument un canvi en la responsabilitat de les pàgines diàries i dominicals d’informació religiosa. Els periodistes sacerdots són substituïts per periodistes laics. Periodistes com Josep Playà, Maria-Paz López i qui signa. I també els corresponsals a Roma i el Vaticà com, entre altres, Enric Juliana, la mateixa Maria-Paz López i avui Eusebio Val. “La Vanguardia” digital obra perspectives noves.