Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Aquest estiu CatalunyaReligió serà més a la vora que mai del patrimoni cultural de l'Església al nostre país. De la mà de Catalonia Sacra els lectors podreu descobrir catedrals, basíliques, monestirs, esglésies i ermites gràcies a una sèrie d'itineraris guiats i a la recomanació de llocs d'especial interès que es podran visitar per lliure.

Catalonia Sacra és un projecte conjunt de les 10 diòcesis catalanes que va néixer fa dos anys amb l'objectiu de dinamitzar el patrimoni arquitectònic i artístic vinculat a l'Església Catòlica. Un llegat cultural molt ric que suma més de 300 esglésies com a resultat de 2000 anys de vinculació entre el cristianisme, la cultura, la identitat i l'espiritualitat de Catalunya. L'abril de 2013 Catalonia Sacra ja suggeria quaranta itineraris i des de llavors ha anat ampliant l'oferta, que passa per visites a les catedrals, rutes diocesanes i rutes globals.

Dissabte 12, primera cita al Moianès i al Lluçanès

La primera proposta estiuenca de Catalonia Sacra coincideix amb l'estrena d'una nova ruta que permetrà conèixer els monestirs de Lluçà i l'Estany i l'església d'Oristà. Amb el títol «Canòniques, claustres i criptes al Moianès i al Lluçanès», tindrà lloc aquest dissabte i és la segona ruta que s'ofereix al Bisbat de Vic. La ruta començarà a les 10 del matí i s'allargarà fins a les 5 de la tarda, i les inscripcions es poden fer des del web.

El projecte de difusió del patrimoni cultural de l'Església Catalonia Sacra continua apostant per fer rutes guiades amb un fil argumental, que expliquin la història del seu patrimoni. En els acollidors altiplans del cor de Catalunya, la repoblació impulsada per Guifré el Pelós a finals del segle IX es va traduir immediatament en la consagració de temples nous –alguns d’ells en indrets on ja hi havia hagut una església anterior- i en la delimitació de parròquies al servei dels pobladors antics i nouvinguts.

En el cas de Santa Maria de l’Estany i Santa Maria de Lluçà, aquesta trajectòria parroquial es va transformar en època baixmedieval amb la instauració, al seu redós, de sengles canòniques agustinianes. L’activitat dels canonges va crear els conjunts arquitectònics admirables que encara podem veure avui, amb els respectius claustres com a meravelles de l’art romànic català. Aquesta ruta, que es completa amb la visita a l’església parroquial de Sant Andreu d’Oristà i la seva cripta preromànica, ens portarà al cor de la història, l’espiritualitat i l’art dels segles fundacionals de la Catalunya fonda.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.