Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Laura Mor –CR) L'espai de referència de la pastoral juvenil dels jesuïtes i de la CVX de Catalunya ha fet un pas endavant. A les acaballes de curs, el Casal Loiola s'ha constituït en fundació privada amb la finalitat de vertebrar en un camí comú totes les comunitats cristianes que s'apleguen al número 138 del carrer Balmes de Barcelona.

El president del Casal i de la nova fundació, Juan Mezo, situa els objectius de fons d'aquesta nova forma jurídica: “La fundació tansols és un instrument. El més important és l'esperit de construir un nou casal”. Amb el nom de Fundació Privada Casal Loiola P. Martí Tusquets, sj es materialitza la intenció de “fer un pas endavant perquè entre tots, més enllà de les pròpies dinàmiques de cada grup, puguem contruir un nou projecte”, diu Mezo.

El treball de fons ha de permetre que el Casal passi de ser un conglomerat d'iniciatives a una comunitat cristiana cohesionada que comparteix un mateix projecte: el creixement humà i espiritual de les persones al servei de la societat. Entre grups, activitats i serveis que giren al voltant d'aquest edifici hi ha els grups de confirmació, la pastoral universitària, les Comunitats de Vida Cristiana –amb les congregacions marianes com a rostre més gran de la casa–, les parelles que es preparen pel matrimoni, infants i joves de l'esplai CIM, una coral de gospel, els voluntaris de reforç escolar i el Tornar a creure, entre d'altres.

Segons el president, la decisió també es pot llegir des d'una perspectiva més pràctica i materialista, tot i que reconeix que no és la més important. Es refereix així al fet que el Casal tindrà una presència social més evident que servirà també a l'hora de cercar recursos de fons públics o privats.

#Casal2017, una proposta d'obertura

El Casal celebrarà l'any vinent vint-i-cinc anys en actiu, i sempre ha comptat amb el guiatge de la Companyia de Jesús. La nova entitat jurídica s'ha fundat coincicint amb el projecte de renovació interna que viu aquest centre i que porta per nom #Casal2017. En la proposta s'han definit cinc eixos de treball que han de servir “no per fer un casal desde i per les nostres comunitats sinó per fer possible des del Casal la millora de la realitat social del barri i els projectes socials de la Companyia de Jesús”, afirma Mezo.

Amb aquest sentit d'obertura es va fer efectiva la constitució de la fundació el passat 16 de maig. Els membres que formen part del patronat són: Jaume Flaquer sj, Joaqui Salord sj, Enric Puiggròs sj, Joan M. Raduà, Oriol Llop, Carmen Arnau, Quim Fernandez-Díez, Xavier Passaret, Xavier Sagrera, Carles Ribalta, Xavier CasanovasHelena Casado i el mateix Juan Mezo. El dia de la signatura dels estatuts també hi va ser present el jesuïta Lluís Magriñà que fins el passat mes de juny –moment de fer efectiva la integració dels jesuïtes en província única– havia estat el provincial de la Companyia de Jesús a Catalunya.

[Fotografies: Casal Loiola]