Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri –CR) El papa Francesc, en l’Evangelii Gaudium, parla d’una “cultura inèdita que batega i s'elabora a la ciutat” i de la necessitat "d'imaginar espais d'oració i de comunió amb característiques noves, més atractives i significatives per als habitants urbans”. Això és el que es vol fer a l’Església de Santa Madrona del barri del Poble Sec de Barcelona.

Aquest divendres, en el centre cívic del barri, es va presentar el projecte de reforma d’aquest gran temple, que mantindrà les seves funcions de culte però alhora es convertirà en un espai multifuncional. Feligresos i veïns van omplir la sala per saber que s’està fent a Santa Madrona.

Aquesta tardor s’enllestirà la nova primera etapa de les reformes i es reobrirà el temple. El rector de Santa Madrona, Joan Catà, va explicar els treballs que s’ha fet de consolidació per poder reobrir el temple, tancat el 2013 després d’uns despreniments. Aquesta necessària reforma, va portar a replantejar els usos del temple. Joan Cabot, arxiprest del Poble Sec i també arquitecte, ho va presentar com la oportunitat de “posar al dia l’Església de Santa Madrona”, amb un espai modern, sobri, càlid i tecnològic. En un context molt diferent al que va portar a construir l’anomenada “Catedral del Poble Sec”, es tracta “fer entrar la parròquia en els espais que utilitzen les entitats del barri”, en “un espai molt gran que no disposa el barri però que fins ara només tenia una funció”.

Els arquitectes Eloi AranGiuseppe Giacalone i Maria del Mar Viladot, autors del projecte, van exposar com s’ha repensat aquest espai, amb la “imaginació” que demana Francesc. El canvi principal és la construcció d’una tarima de fusta que ocuparà tota la nau de l’edifici, amb un separador mòbil que permetrà delimitar l’espai per a diverses activitats. També s’incorporen elements tecnològics que permetin celebrar tot tipus d’actes, reunions, exposicions... en la nau. El mòdul mòbil també permet delimitar un espai de trobada o de cafè posterior a les celebracions en el mateix recinte però separat del presbiteri. Més endavant, una intervenció important es farà en l’entrada amb un nou cancell i un accés a la capella que hi ha al costat de la porta perquè pugui estar oberta durant el dia i perquè des del carrer sigui visible l’espai de pregaria.

“L’objectiu és aconseguir que sigui una plaça enmig de la ciutat”, va explicar Aran, una nova utilitat a un espai de gairebé 1.000 metres quadrats però que mantingui els espais devocionals com les capelles laterals, o litúrgics com la centralitat del presbiteri i la capella del Santíssim. “És la primera vegada que es fa” va dir Aran, i el seu funcionament ha de permetre descobrir si “es pot aplicar a d’altres llocs”. Per Giacalone el projecte s’ha plantejat pensant el perquè “aquests espais tenen poc atractiu pels joves”.

Tot i la novetat que representa, el projecte va ser ben acollit pels assistents. És una novetat que s’integra en la dinàmica de col·laboració de les quatre parròquies del barri que des de fa anys treballen amb un equip de capellans conjunt.

“Ja tinc ganes de veure-ho”, deia una feligresa en acabar. Entre els primers actes que acollirà el recinte a la tardor hi ha previst fer-hi una celebració del cinquè aniversari de CatalunyaReligió.