Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) El pare Adolfo Nicolás, superior general de la Compañía de Jesús, presideix aquest dissabte 21 de juny a Madrid la celebració de la creació de la nova Província d’Espanya. L’acte consisteix en una eucaristia al Col·legi Nuestra Señora del Recuerdo. Durant la celebració, es llegirà el decret de creació de la nova Província i la patent del nomenament del pare provincial, Francisco José Ruiz Pérez.

D’aquesta manera culmina el procés d’integració de les Províncies de la Companyia de Jesús a Espanya, en el que s’ha estat treballant de forma progressiva des de 2008 i que suposa una renovació de les estructures d’organització interna dels jesuïtes, amb l’objectiu de respondre als reptes de la societat actual i facilitar el treball apostòlic de la Companyia de Jesús.

En el cas de Catalunya, aquest canvi comporta la creació d’una plataforma territorial que tindrà al capdavant un delegat. Per a aquest càrrec ha estat nomenat el pare Llorenç Puig, que a partir del 21 de juny serà el delegat dels Jesuïtes a Catalunya. Pren el relleu del pare Lluís Magriñà, que ha exercit com a Provincial dels Jesuïtes de Catalunya els darrers sis anys.

Nova organització interna de la Companyia de Jesús a Espanya

Aquesta renovació es concreta principalment en dos aspectes: potenciar la presència i la
proximitat a cada territori, a través de la creació de Plataformes Locals i Territorials i, al mateix temps, impulsar el treball conjunt de les persones i institucions que treballen en un mateix àmbit a través de Plataformes Sectorials.

Pel que fa a l’organització territorial, la nova Provincia comptarà amb Plataformes Apostòliques Locals (PAL), que agrupen les diverses activitats o institucions de la Companyia de Jesús en una zona concreta (una ciutat, un barri o un grup de poblacions properes), que treballaran sota la coordinació i animació d’un Superior Local. En una PAL s’hi troben, per exemple, comunitats de jesuïtes, col·legis, parròquies, organitzacions socials, etc. La creació de les PAL respon a la voluntat de potenciar la presència i el treball proper a la gent i a les seves necessitats.

A més, la Companyia de Jesús a Espanya comptarà amb dues Plataformes Territorials (PAT) que, atenent a les peculiaritats culturals i lingüístiques de cada territori corresponen a les fins ara Províncies Tarraconense (Catalunya) i Loiola (Pais Basc i Navarra). A cada una hi haurà un delegat territorial nomenat pel Superior General.

D’altra banda, les institucions, activitats i projectes de la Companyia de Jesús s’organitzaran en cinc Sectors Apostòlics, per a potenciar el treball en xarxa. Aquests són: educació, universitats, social, pastoral i formació dels jesuïtes. Les plataformes sectorials permeten abordar els reptes comuns, compartint experiències, aprofundint en la reflexió i sumant esforços entre les obres d’un mateix àmbit.

Llorenç Puig, nou Delegat dels Jesuïtes a Catalunya

A Catalunya ha estat nomenat com a delegat dels Jesuïtes a Catalunya Llorenç Puig. Nascut a Barcelona l’any 1966, és doctor en Físiques. Actualment és director del centre
d’estudis Cristianisme i Justícia i responsable de la coordinació dels Centres Fe-Cultura-
Justícia de la Província d’Espanya. En l’àmbit de la recerca s’ha especialitzat en el camp de la relació entre ecologia i religió. A més col·labora en pastoral universitària i amb l’Associació EnxarTxad, que impulsa projectes de solidaritat al Txad.

Un procés de sis anys

La Companyia de Jesús és una ordre religiosa de l’Església Catòlica fundada per Sant Ignasi de Loiola i aprovada el 1540 pel Papa Pau III. És avui present a tot el món, amb prop de 17.000 jesuïtes. A Espanya compta amb 1.160 jesuïtes.

Des dels seus inicis, l’activitat de la Companyia s’ha anat diversificant segons els reptes de cada lloc i de cada generació, des de la docència universitària fins a l’atenció als col·lectius més desfavorits, passant per l’educació d’infants i joves o el mestratge dels Exercicis Espirituals. Caracteritza totes les seves activitats la promoció de la justícia i el diàleg amb la cultura.

Responent a la crida de la seva darrera Congregació General, la Companyia de Jesús a tot el món està realitzant un procés de recerca de noves formes d’organització per tal de respondre creativament a noves realitats. En aquest context, l’any 2008 les cinc Províncies que ocupen el territori de l’estat espanyol van iniciar un procés de reflexió. A partir de la realitat i les necessitats, s’ha portat a terme un itinerari de recerca de noves formes d’organització interna que permetin portar a terme les prioritats apostòliques de la Companyia de Jesús. El projecte va ser aprovat pel pare general Adolfo Nicolás l’any 2010 i posteriorment va començar el procés d’integració que culmina el 21 de juny.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.