Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Laura Mor –CR) Després de treballar durant més de vint anys al món financer, l'economista Alejandro Rubio ha decidit abandonar l'assessoria on treballava i engegar un projecte propi per fer divulgació científica i cultural. Amb un gir de 180 graus, aquest científic amateur apassionat per l'astronomia i les humanitats, ha obert les portes del Centre Cultural Galileu al carrer Muntaner de Barcelona.

"Volem divulgar la ciència sense deixar de banda les humanitats, que hi estan intrínsecament vinculades" diu Rubio. La iniciativa, sense ànim de lucre, va néixer fa mig anys i vol enllaçar ciència, humanitats i espiritualitat. De fet, preveu una conferència del caputxí Jordi Sagrera sobre Sant Francesc d'Assís, pel mes d'octubre, així com sessions sobre la meteorologia a Montserrat o la figura del pare Jordi Llimona, entre d'altres. El promotor del centre explica que un dels seus referents és el físic i teòleg David Jou.

Una proposta contra la pobresa cultural

Aviat ampliarà la programació al voltant de la teologia, la filosofia, la fotografia, la meteorologia, l'òptica, l'astronomia i, fins i tot, l'oftalmologia. Rubio considera que aquestes disciplines poden entendre's de forma integral: "El científic amb bagatge cultural sempre s'ha preguntat pel sentit de l'existència".

Però les dificultats davant d'aquest tipus de projectes fan reconèixer a aquest amant de l'astronomia que "costa molt arrancar". Sense patrocinadors ni subvencions, diu que s'ha afrontat a "molta porta freda" per convidar a persones sensibles al món científic i alhora a la teologia.

D'alguna manera, el nou Centre Cultural Galileu proposa cursos monogràfics i activitats obertes al gran públic per combatre "la pobresa cultural". Segons Alejandro Rubio, es tracta d'un "espai petit, tranquil i acollidor" i compta amb una exposició d'instruments que segur que despertaran l'interès dels qui poden passar hores i hores observant el cel.