Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) No és gaire habitual omplir una sala de dues-centes persones i que quedi gent dreta per presentar un llibre. I això és el que va passar aquest dimecres al vespre a l’auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna en la presentació del llibre Contemplar els fets de cada diadel jesuïta Enric Puig.

Editat per Claret, el llibre recull els cent primers articles del Full Dominical de Barcelona que des del 2007 cada diumenge hi publica Enric Puig, secretari general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya. Una nova visió ordenada d’uns textos breus que parteixen de la descripció d’un fet quotidià i que des d’una visió creient s’il·luminen amb alguna frase de la Bíblia.

Puig va explicar que així intenta donar resposta a la demanda que li va fer l’arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, per substituir en aquest espai de la portada del Full al pare Lluís Armengol; que escrivís “des de la vida de les persones”. Un repte setmanal per ajudar “a descobrir la proximitat de Déu” a “un gran i divers nombre de lectors”. I, ara que ja porta més de 300 articles setmanals, Puig va reiterar en la presentació “el desig de seguir contemplant tots els fets de cada dia per descobrir-hi la presencia de Déu bategant cada dia”

El cronista Arturo San Agustín va fer iniciar la presentació del llibre explicant com el director de l’Osservatore Romano, Giovanni Maria Vian, li parlava fa pocs dies “d’un capellà discret i eficient” que recordava de la visita del papa a Barcelona.

Enric Puig, Creu de Sant Jordi, va ser el coordinador de la visita de Benet XVI, i havia estat secretari general de l’Arquebisbat de Barcelona, director dels Jesuïtes del Clot i, abans, director general de Joventut de la Generalitat de Catalunya. Però amb aquesta trajectòria, Sant Agustín veu que els textos de Puig no han oblidat els orígens al Poble Nou, i que s’hi troba “la vida viscuda i observada” dels qui “recorden el barri i les llambordes”. I va fer el símil amb el papa Francesc, que “si comunica bé és perquè coneix el carrer i la gent”.

Els primers lectors

En la presentació del llibre, Enric Puig també va voler comptar amb el testimoni de la gent que acompanya en diversos grups de fe i que són lectors habituals dels seus articles. Eduard Garrell, estudiant de quinze anys, va agrair, “l’oportunitat que dóna a molta gent un llibre de fàcil lectura”, i Nana Corredera, mare de família, va explicar com els articles faciliten sortir al carrer amb “la Bíblia en una mà i els fets de cada dia, la gent que ens ha ajudat, o les reflexions dels nostres fills, en l’altre mà”.

També va intervenir el pedagog Juanjo Fernández. És “el primer lector” dels articles, ja que cada diumenge a la tarda rep el text que ha escrit Enric Puig perquè hi faci propostes de correccions o comentaris abans d’enviar-lo a la redacció del Full. Fernández també va remarcar que “abans que ser director o secretari general” Puig ha estat al costat de molta gent i que això li permet retratar fets de cada dia i convertir el recull d’articles en “un llibre de tots”. En la presentació també va comptar amb un càlid espai musical amb la interpretació amb cant i piano de Mar Vilaseca, alumna de La Salle Bonanova.

Entre els assistents, una primera fila amb diversos representants institucionals com el conseller de Justícia, Germà Gordó; el rector de la Universitat Ramon Llull, Josep Maria Garrell; el delegat dels Jesuïtes a Catalunya, Llorenç Puig; el vicari de l’Opus Dei a Catalunya, Antoni Pujals; el secretari de Comunicació del Govern de la Generalitat, Jordi Cuminal; el director general de l’IQS, Pere Regull; els degans de Psicologia i de Comunicació de Blanquerna, Josep Gallifa i Josep Maria Carbonell; i diversos companys jesuïtes o directius del Departament d’Ensenyament i de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya.