Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Arxius adjunts

(David Casals i Vila –CR) El Festival de Cinema Jueu de Barcelona s'ha anat consolidant a la capital catalana, i enguany arriba a la 16a edició. Des d'aquests darrers anys, el lema del festival és 'Cinema obert de ment', perquè pretén trencar tòpics sobre el món jueu, el seu passat i el seu present.

El festival és innovador perquè engloba el judaisme com el que és: no sols una tradició religiosa. Tanmateix, a l'hora d'afrontar el tema d'Orient Mitjà, no ha dubtat en programar pel·lícules que són crítiques amb la política que ha seguit l'estat d'Israel aquests darrers anys. És una prova més de l'obertura de ment de què fa gala el lema del certamen.

La majoria de pel·lícules es projectaran a l'auditori de l'Institut Francès de Barcelona (Moià, 8) i, com cada any, s'oferirà una projecció gratuïta a l'aire lliure, dissabte a la plaça Sant Felip Neri, on es recomana arribar d'hora per poder agafar lloc.

Enguany, el fil conductor de la programació és “aprendre a sobreviure, i fer-ho des de la tendresa. Per això, les pel·lícules aborden la supervivència i l'aprenentatge en un ampli ventall. Sobreviure a l'amenaça de l'extermini. Sobreviure a la mort d'una amiga molt estimada. Sobreviure a les exigències d'un credo estricte. Sobreviure a les contradiccions d'un conflicte armat. (…) Sobreviure als descobriments de l'adolescència”, informa l'organització.

Pel·lícules i documentals destacats

El festival arrencarà aquest dimecres amb el documental 'Molho, A Bookstore in Six Chapters', de Wolfgang Els, en la seva versió original en judeoespanyol, sefardita o 'ladino', la llengua que parlaven els jueus que vivien a Castella i que foren expulsats pels Reis Catòlics a finals del segle XV i que encara perviu.

'In Darkness' és una pel·lícula basada en fets reals que van tenir lloc a la Polònia ocupada pels nazis i que fou nominada a l'Òscar 2012 com a millor pel·lícula de parla no anglesa. La seva directora, la polonesa Agnieszka Holland, presentarà l'estrena d'aquest film a Barcelona.

Una altra de les recomanacions és la prestrena de 'Fill the Void', que presentarà la directora israeliana Rama Burshtein, una pel·lícula multipremiada que retrata l'estil de vida d'una família de Tel Aviv de tradició ortodoxa.

En total, aquest any es projecten sis pel·lícules de ficció, cinc documentals, deu estrenes a Espanya i acudiran al festival tres directores convidades.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.