Vés al contingut
Catalunya Religió

(Direcció General d’Afers Religiosos) El director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, s’ha reunit aquest dimecres amb els mitjans de comunicació convocats a la seu de la Delegació del Govern a Manresa. És el primer viatge que fa a la Catalunya Central per explicar directament les actuacions de la Direcció General d’Afers Religiosos (DGAR) en la gestió de la diversitat religiosa en aquesta demarcació i a Catalunya. Ha estat acompanyat per la primera tinent d’alcalde i regidora de Serveis Socials, Acollida i Cooperació de l’Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich.

“Mentre que l’any 2000 la població immigrada a Catalunya era del 3%, actualment és del 14,5%, amb una pluralitat religiosa que arriba a 13 confessions diferents”, ha explicat Vendrell. Per conviure-hi, ha dit, cal conèixer aquesta diversitat, perquè “el desconeixement genera prejudicis”.

“Des de la Direcció General d’Afers Religiosos estem fent un esforç perquè aquesta realitat es visualitzi”, ha afegit, “i una de les línies prioritàries és la formació, començant pels funcionaris públics”.

Abans de la roda de premsa, Vendrell ha clos el curs de gestió de la diversitat religiosa que ha tingut lloc a Manresa durant quatre dies i que avui ha celebrat la seva darrera edició. Juntament amb la regidora Rosich, han manifestat als assistents la satisfacció de poder oferir aquests cursos. Vendrell els ha demanat que facin de transmissors de coneixement, per ajudar a normalitzar la gestió de la diversitat religiosa del país.

1.505 centres de culte

Pel que fa a la diversitat religiosa a la Catalunya Central, ha explicat que hi ha un total de 1.505 centres de culte, 1.407 dels quals són centres catòlics. Les minories religioses amb més presència són les esglésies evangèliques (63,26%) i les comunitats islàmiques (1,33 %). Però la presència de minories religioses és força irregular en les diferents comarques: mentre que al Solsonès les comunitats no catòliques representen poc més del 2,5% sobre el total, a l’Anoia aquest percentatge s’eleva fins al 10,17%.

La diversitat va començar a créixer de manera ostensible a mitjans dels anys 80. Entre el 2007 i el 2013, els centres de culte a la Catalunya Central ha augmentat el 0,87%, és a dir, 13 unitats, un percentatge inferior a l’1,36 % en el conjunt de Catalunya.

Església Baptista ‘Primera’

En acabar la trobada amb els periodistes, Enric Vendrell ha visitat l’Ajuntament de Manresa, on ha estat rebut per l’alcalde Valentí Junyent. Posteriorment ha visitat l’Església Evangèlica Baptista de Manresa ‘Primera’, on s’ha reunit amb els seus responsables, encapçalats pel seu pastor, Josep Barceló.

Actualment, la comunitat està formada per prop de dues-centes persones, la major part autòctones, però també vingudes d’Amèrica Llatina i dels Estats Units. L’Església Evangèlica Baptista de Manresa es va fundar l’any 1934, fruit de la tasca evangelitzadora que Samuel Vila i Feliu Simón van dur a terme a la ciutat des del 1931. L’església es va instal·lar al carrer Circumval·lació, al mateix local que ocupa a dia d’avui.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.