Vés al contingut
Catalunya Religió

(Laura Mor CR/OHSJD) Fomentar la lectoescriptura pot anar de la mà de l'esperit hospitalari. Ho ha demostrat l'Onzena edició del Premi Pilarín Bayés, una iniciativa de l'Editorial Mediterrània i que, per primer any, convoca junt amb l'Obra Social Sant Joan de Déu. Fins a 1.088 alumnes de primària de tot Catalunya han escrit sobre 'Les malalties amb què conviure: les malalties de llarga durada'. Els contes presentats han abordat aquesta temàtica amb valors com la família, l'amistat, l'amor i la generositat.

Segons explica la directora de l'editorial, Mònica Estruch, aquest premi és un reconeixement a l'aportació que la reconeguda dibuixant ha fet al segell de Mediterrània amb la col·lecció 'Petites històries': “Volíem fer un homenatge a Pilarín Bayés, la nostra gran il·lustradora”, ha dit Estruch. L'editora també ha explicat que el premi neix de la preocupació de Mediterrània pel foment de la lectura i l'escriptura infantil: “El premi és una motivació perquè els nens i les nenes a llegeixin i, sobretot, escriguin”.

Com els infants entenen la malaltia i aprenen a conviure-hi

Els quinze guardonats van ser premiats amb l'edició del llibre Contes de malalties, que recopila els texts premiats i que ha il·lustrat Bayés. El lliurament de premis va tenir lloc dimecres a Sant Joan de Déu i va comptar amb més de 150 alumnes arribats d'arreu de Catalunya. També s'hi va fer present la il·lustradora, Pilarín Bayés, que presideix el jurat, que enguany ha estat format per Jordi Albertí, Joan Baqués, Ramon Besora, Joaquim Carbó, Bruno Cesena, Montserrat Cortina, Víctor Cucurull, Mònica Estruch, Eduard Fornés, Alegria Julià, Gonçal Luna, Jordi Pou i Lluís Vila Abadal.

Durant l'acte també es va donar a conèixer l'Estudi Mediterrània, que s'elabora cada any en base als contes presentats al Premi. Enguany l'ha dut a terme el Grup d’investigació en Infermeria, Educació i Societat (GIEES) del Campus Docent Sant Joan de Déu a partir dels més de mil contes escrits per al certamen. Es tracta d'una anàlisi sobre com els infants entenen la malaltia i aprenen a conviure-hi; “la família, l'amistat, l'amor i la generositat” són els principals valors sobre els quals els nens han bastit els seus relats.

El presentador de l'informatiu infantil l'InfoK de TVC, Jordi Gil, va conduir l'acte, donant veu a dos membres del Consell de joves de l'Hospital Sant Joan de Déu, que van explicar la seva experiència hospitalària; així com entrevistant la il·lustradora infantil Pilarín Bayés, qui va fer dos dibuixos en directe per als nens i nenes assistents. També hi van intervenir Alba Espot, directora general d’Educació Infantil i Primària de la Generalitat de Catalunya; Mònica Estruch, directora d’Editorial Mediterrània, i Oriol Bota, director de l’Obra Social de Sant Joan de Déu.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.