Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) La inauguració del Congrés sobre la pastoral de les grans ciutats ha permès fer la foto als 24 experts que elaboraran les primeres conclusions. A més dels nou ponents que faran les conferències d’aquests tres dies de congrés, a les sessions de la tarda a porta tancada s’hi incorporen 15 experts més, bona part vinculats a la Facultat de Teologia de Catalunya. El president Artur Mas i l’alcalde de Barcelona Xavier Trias s’han fet presents en l’inici del congrés promogut pel cardenal Lluís Martínez Sistach.

El document final d’aquesta primera sessió es lliurarà a arquebisbes de grans capitals mundials per preparar la segona sessió que es farà al novembre amb la presència dels prelats a Barcelona i amb l’audiència final a Roma amb el papa Francesc. Entre els quinze experts que l’elaboraran destaca el jesuïta italià Antonio Spadaro, expert en xarxes socials i director de La Civiltà Cattolica. També hi ha procedent d’Itàlia Adriano Roccucci, professor de La Sapienza, i Monica Ruffa, de la Pontificia Universitat Gregoriana. I tanquen la participació internacional Antoine Sondag, director de Missions Universals de l’Església a França i vinculat a Pax Romana, i Christian Delarbre, vicari episcopal d’Auch i professor de l’Institut Catòlic de Toulouse. De Madrid, participa el filòsof i professor de Comillas, Miguel García Baró.

A aquests noms se sumen professors de la Facultat de Teologia de Catalunya com el degà Armand Puig, Xavier Morlans, Salvador Pié, Joan Planellas i Daniel Palau; el sociòleg i capellà de Tarragona Miquel Barbarà; el filòsof i teòleg Francesc Torralba; i el professor d’Esade Josep Maria Lozano. Finalment, la professora d’Ètica de la Universitat de Barcelona, Margarida Mauri, és juntament amb Ruffa una de les dues dones de la llista.

Juntament amb els nou ponents, abans d’iniciar-se la inauguració en el Seminari de Barcelona, tots han rebut la salutació del president de la Generalitat, Artur Mas. El sociòleg Manuel Castells, que ha fet la primera ponència, Marc Augé de París, Javier Elzo de Bilbao, Angelo di Berardino de Roma, Benjamín Bravo de Mèxic, Luca Bressan de Milà, Jean-Bosco Matand de Kinshasa, Alphonse Borràs de Lieja i Carlos M. Galli de Buenos Aires, són els altres ponents que intervenen en les jornades i participen en el treball del grup d’experts. Finalment, Augé no ha pogut assistir a l’acte per un accident i s’ha llegit la seva ponència.

"Barcelona és la capital mundial de la pastoral de les grans ciutats"

En l’acte inaugural hi ha intervingut l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que ha dit que espera que el congrés doni resposta a “les noves necessitats socials de les grans ciutats i com afrontar-les”. L’alcalde ha considerat una prioritat evitar que els canvis que es viuen en les grans ciutats acabin trencant la societat i que per evitar-ho cal anar més enllà dels ajuts caritatius. Sense elements com els que aporta el tercer sector i en concret el treball de l’Església “no hi haurà cohesió ni convivència”. En nom del govern de la Generalitat també ha intervingut el secretari general d’Universitats, Claudi Alsina, que ha posat Antoni Gaudí com a referent del Congrés.

Finalment, l’arquebisbe Martínez Sistach ha inaugurat el congrés dient que “Barcelona és la capital mundial de la pastoral de les Grans Ciutats aquests dies”. El cardenal ha recordat la implicació del papa Francesc en aquesta trobada i ha dit que “el nostre Congrés posa en pràctica el programa que el Papa Francesc ha proposat en la seva exhortació apostòlica”. Per això durant la presentació Sistach ha comentat que precisament aquest dissabte en una estada a Roma havia concelebrat a Santa Marta amb el papa Francesc, una ocasió per comentar-li els darrers preparatius del congrés.

Entre els assistents en la sessió inaugural també hi havia l’alcalde de Lleida, Àngel Ros; el director d’Afers Religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell; el secretari general d’universitats i recerca, Antoni Castellà; el comissionat d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona, Ignasi Garcia i Clavel; el rector de la Universitat Ramon Llull, Josep M. Garrell; la vicerectora de Relacions Institucionals i Cultura de la Universitat de Barcelona, Lourdes Cirlot. En l’àmbit eclesial, hi han assistit l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol: el d’Urgell, Joan-Enric Vives; el bisbe de Vic, Romà Casanova; i l’auxiliar de Terrassa, Salvador Cristau. També hi havia representants d’altres institucions eclesials de Catalunya com el president de la Unió de Religiosos de Catalunya, Màxim Muñoz; el secretari de la Fundació Escola Cristiana, Enric Puig; la presidenta de Càritas Catalunya, Carme Borbonés; el director de la Fundació Blanquerna, Andreu Ibarz; i el director de la Fundació Pere Tarrés, Josep Oriol Pujol.