Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri - CR) Una iniciativa molt personal del cardenal Lluís Martínez Sistach que ha rebut el ple suport del papa Francesc. “El papa Francesc està molt interessat en aquest Congrés sobre la pastoral a les grans ciutats”, ha insistit l’arquebisbe de Barcelona en la roda de premsa de presentació d’aquesta trobada que s’inicia dimarts vinent. És un tema que Bergoglio ja havia tractat quan era arquebisbe de Buenos Aires i que ara Sistach diu que “harmonitza plenament amb les consignes del papa Francesc de sortir a les perifèries existencials”.

Sistach ha recordat que ja havia parlat d'aquest tema amb Bergoglio durant els dies previs al conclave i que després de ser escollit papa el van reemprendre en l’audiència del passat setembre. Va ser llavors quan es va concretar el programa i el papa va suggerir que s’ampliés a més teòlegs la presència d’experts. El cardenal ha explicat que la mateixa bona acollida del papa l’ha trobat en “la gran resposta” dels convidats, com la del sociòleg Manuel Castells.

Per tancar el congrés, el 27 de novembre el papa rebrà a Roma els 20 o 25 cardenals i arquebisbes que està previst que participin en la segona part de la trobada. Ara, en les sessions de la setmana vinent amb experts de tot el món, es prepararà un document perquè el puguin treballar els cardenals i arquebisbes en les seves diocesis abans de la sessió del novembre. Mumbai, Manila, Kinshasa, Buenos Aires, Bogotà, Rio de Janeiro, Sao Paulo, Roma, o Budapest, són algunes de ciutats amb la presència confirmada del seus arquebisbes en la sessió del novembre.

“Mentre hi ha vida, hi ha esperança”

“Aquest esdeveniment serà el seu comiat?”, ha estat una de les preguntes de la roda de premsa, davant les especulacions sobre el proper relleu episcopal a la diòcesi de Barcelona. La resposta de Martínez Sistach, que va complir el 77 anys fa pocs dies, ha estat que “Mentre hi ha vida, hi ha esperança”. Ha aclarit que es referia al que sempre deia el cardenal Jubany, que “els capellans i els bisbes han d’estar servint a l’Església i a les persones fins el darrer moment de la nostra vida, si tenim una salut que ens ho permet”. 

En la presentació del congrés també hi ha intervingut Armand Puig, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya. Puig ha centrat l’objectiu de la reflexió dels experts en la necessitat de “respondre com l’Evangeli pot transformar les grans ciutats”.

També Martínez Sistach ha insistit en la importància del tema de cara a l’Evangelització perquè “existeix una cultura inèdita que batega a les grans ciutats i no podem oblidar que aquesta cultura sovint no coincideix o no harmonitza massa bé amb l’Evangeli”. En canvi, ha recordat que “el cristianisme va començar a les ciutats com Jerusalem, Roma, Atenes o Corint i que les ciutats van facilitar la difusió de l’Evangeli a altres llocs i en el món rural”, una realitat que encara avui és així.