Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) Per aprofundir en el coneixement de la immigració, la integració i la multiculturalitat, l'escola Jesuïtes Casp - Col·legi Sagrat Cor, amb la col·laboració de la Fundació Migra Studium, ofereix als estudiants de segon curs de Batxillerat la possibilitat de viatjar a Ceuta i Tétouan. És una de les activitats de l'escola que s'emmarca dins del Projecte Àfrica. Durant l'estada, els joves visiten la tanca fronterera de Ceuta, coneixen de primera mà el testimoni dels immigrants que han travessat la tanca i mantenen un intercanvi amb joves estudiants de Tétouan.

"Els homes construïm massa murs i massa pocs ponts". Amb aquesta frase d'Isaac Newton quatres de les participants a l'encontre –Clara Bara, Maria Campmajó, Paula Cerdà i Mar Portabella– ens ofereixen un relat de les experiències viscudes durant el viatge, que aquest curs es va realitzar durant el mes de febrer. "Sabíem el destí; Ceuta i Tétouan ens esperaven. Però desconeixíem la realitat amb la què ens trobaríem. Un viatge llarg, però la il·lusió i la motivació ens van acompanyar durant el nostre trajecte. Vam tenir l’oportunitat de conscienciar-nos i d’apropar-nos al tema de la migració, mitjançant xerrades grupals, debats, documentals, articles... Dies després, la visita a la tanca i la xerrada amb un representant de la Guàrdia Civil, varen acabar d’acostar-nos a la problemàtica. El punt àlgid de la nostra experiència va ser la visita a l’associació Elín, on vam descobrir de primera mà testimonis de la immigració, i a APISF (Asociación para la Protección de la Infancia y la Sensibilización de la Familia a Tétouan) on vam tractar a partir del joc amb nens de l’associació."

L'experiència, valoren les noies, els ha permès conèixer en primera persona realitats de les quals havien estat parlant i reflexionant prèviament. "Tot l’esforç realitzat durant els dos últims cursos de Batxillerat, fent campanyes escolars per recaptar diners per la fundació APISF acabarien prenent sentit. Posar cara a tots els nens que havíem estat ajudant des del Projecte Àfrica de l’escola, va ser realment gratificant."

Destaquen, especialment, el contacte amb els joves que s'han vist obligats a deixar casa seva: "Conèixer aquesta visió del món per part d’un grup de joves que ha hagut d’abandonar la seva família i tot allò que conforma la seva identitat, va despertar diferents sensacions a cadascú de nosaltres. Però tots vam coincidir amb la gran injustícia del funcionament del nostre sistema, que condiciona de forma dràstica les persones simplement per l’origen de naixement."

Viure aquestes experiències, reconeixen, els ha fet adonar de la complexitat del tema i preguntar-se per què hi ha persones que es troben amb la necessitat de marxar del seu país d’origen. "És aquí on trobem l’arrel del problema", diuen, "la migració no hauria de ser mai l’única opció per tenir una vida digna".

El viatge ha estat també, per a aquest grup de joves, un impuls cap al compromís. "Tenim el primer pas, la conscienciació. I ara, el temps per construir és nostre", conclouen.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.