Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Pla Planas) Amb la sala del teatre del Patronat de la Catequística de Figueres plena de gom a gom, aquest dissabte es va celebrar un memorial d’homenatge als empordanesos mossèn Joaquim Vallmajó i mossèn Joan Alsina, assassinats per haver defensat fins a les últimes conseqüències, amb radicalitat evangèlica, els drets humans d’aquells a qui havien estat encomanats. D’això, fa vint de la mort de Vallmajor durant el genocidi rwuandes, i quaranta anys d'Alsina durant el cop d'Estat d'Augusto Pinochet a Xile.

L’acte, organitzat pel Grup d’Empordanesos i Empordaneses per la Solidaritat (GEES), Justícia i Pau i el Fòrum Joan Alsina, va comptar amb la participació de familiars, amics i testimonis, entre ells un prevere ruandès, així com amb la projecció d’un documental sobre la massacre que es produí a Ruanda –prop de 800.000 víctimes– entre hutus i tutsis–. “Tota revolució ha de comportar també, necessàriament, una revolució personal de qui s’hi implica”, remarcà Martí Vallmajó, germà del màrtir navatenc.

En el decurs del memorial, es va presentar el concurs de microvideos “Alsina-40 / Vallmajó-20”, que pretén, segons el fullet editat, “sensibilitzar els joves i la societat en general sobre la importància del compromís personal per a la transformació cap a un món més just a partir dels testimoniatges d’en Joan Alsina i d’en Quim Vallmajó.” En els mateixos fullets, hi ha un apartat de preguntes com a pauta de reflexió en grup, i també bibliografia i videografia sobre els dos màrtirs empordanesos, així com una síntesi biogràfica de cadascun. Alhora, inclou una antologia de les seves breus però sucoses reflexions.

També van intervenir alumnes el col·legi públic de Navata, que duu el nom de Joaquim Vallmajó, amb una recitació dramatitzada de poemes. Finalment, la coral pluriètnica Àkan, integrada per immigrants que es troben en situació especialment precària, va commoure tota l’audiència amb la interpretació de cançons, tant dels seus llocs d’origen com catalanes. Una mostra de l’extraordinària tasca de suport i d’integració que està duent a terme aquesta associació al nostre bisbat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.