Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR / Càritas Diocesana de Barcelona) L'Oswaldo, el Joan, l'Alejandro i l'Amine són alguns dels protagonistes dels curtmetratges premiats en el concurs audiovisual que Càritas Diocesana de Barcelona ha organitzat en col·laboració amb la Fundació Arrels i Cristianisme i Justícia. Precisament, la primera edició d'aquest Concurs de Curts documentals sobre pobresa i exclusió social tenia com a objectiu difondre situacions reals i, alhora, oferir una mirada crítica vers les causes estructurals de la pobresa i l’exclusió.

La convocatòria es va obrir a finals d'any i s'ha resolt aquest darrer mes d'abril amb tres relats audiovisuals guardonats.

'De la mano de Oswaldo', el primer premi

Josepmaria Anglès i Albert Escuder van ser els guanyadors amb el curtmetratge 'De la mano de Oswaldo', un curt sobre la vida d’Oswaldo, un home que vivia al carrer i gràcies a un amic ara té una llar. “El problema és que gent com l'Oswaldo no té cap motivació per tirar endavant. La seva vida és una realitat molt complexa difícil de plasmar en un curtmetratge, però sí que ens serveix per veure que al final tots som persones i necessitem sentir-nos abraçats i estimats", explica el Josep M. Anglès, director juntament amb l'Albert Escuder.

El primer premi estava dotat amb una videocàmera Panasonic model HC-V700 i l’assistència per a dues persones al Festival Internacional de Cine Documental i Curtmetratge de Bilbao (ZINEBI), al novembre de 2014 (inclosos els bitllets d’avió anada i tornada Barcelona-Bilbao per assistir al Festival, i estada d’una nit amb allotjament i esmorzar a l’Hotel Silken Indautxu Bilbao).

'L'Odissea', el segon premi

El segon premi va recaure en el curt 'L’Odissea', de Sara Casanovas, Mar Gimeno i Bárbara de Barnola, que relata la odissea que han recorregut dues persones fins arribar al pis Itaca, on els han fet sentir en família. "L'Odissea va ser el viatge que va haver de recórrer Ulisses per arribar a Ítaca. I en aquest sentit, vam veure l'esperit de superació que es desprèn d'aquesta història en les persones que viuen al pis d'Itaca. Per poder arribar s'ha d'acceptar el nostre passat i a partir d'aquí pensar en el nostre futur", explica la Mar Gimeno.

El segon premi estava dotat amb una videocàmera KS Sport (model HD Hero 3 White Edition, més accessori Premium Pantalla LCD). I l’assistència per a dues persones al Festival Internacional de Cine Documental i Curtmetratge de Bilbao (ZINEBI), al novembre de 2014 (Inclou: bitllets d’avió anada i tornada Barcelona-Bilbao per assistir al Festival i estada d’una nit amb allotjament i esmorzar a l’Hotel Silken Indautxu Bilbao).

'La vida d'Amine', el tercer premi

I finalment, el tercer premi va recaure en els joves Clara Franch, Gemma Capdevila i Martí Vilagut, pel curtmetratge 'La vida d’Amine', un jove argelià que amb una malaltia viu a casa nostra i es debat entre la solitud d’estar lluny de casa seva i la necessitat de recuperar la seva salut per poder tirar endavant. "L'Amine ha tingut una vida molt difícil i vam creure que seria bo que la gent conegués la seva historia”, va explicar la Clara Franch, una de les directores del curtmetratge. El Marti Vilagut i la Gemma Capdevila, els altres dos directors, afegeixen que el somni de l'Amine seria tornar al seu país.

Aquest tercer premi estava dotat amb l’assistència per a dues persones al Festival Internacional de Cine Documental i Curtmetratge de Bilbao (ZINEBI), al novembre de 2014 (Inclou: bitllets d’avió anada i tornada Barcelona-Bilbao per assistir al Festival, i estada d’una nit amb allotjament i esmorzar a l’Hotel Silken Indautxu Bilbao.

Els membres del jurat

En aquesta edició el jurat ha estat format per Neus Ballús, directora de cinema; Ventura Durall, de l’ESCAC; Francesc Grané, doctor en Comunicació per la URL; Marina Raurell, del Festival Internacional de curtmetratges Mas Sorrer; Joan Salvat, director de Sense ficció de TVC i Jordi Roglá, director Càritas Diocesana de Barcelona.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.