Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

(Jordi Llisterri –CR) Ni brots verds, ni històries; el problema és el sistema econòmic i financer. “Malgrat les notícies esperançadores del Govern el que nosaltres veiem no corrobora aquestes expectatives”. És un dels missatge que ha donat aquest dijous el bisbe de Terrassa, Josep Àngel Saiz, en la roda de premsa que ha presentat el treball de la nova Càritas Diocesana de Terrassa.

El bisbe Saiz ha explicat que per la cruesa de la crisi i “empesos per les necessitats més peremptòries, hem hagut de tornar a pràctiques més assistencialistes”. Una mostra és que en cinc anys les ajudes econòmiques a les famílies i beneficiaris de Càritas Terrassa s’han hagut de duplicar de llarg: de 294.000 euros el 2009, als 681.000 de l’any passat. Tot i això, el bisbe de Terrassa ha apostat per continuar “la nostra feina de promoció integral de la persona” i de prevenció de la pobresa.

Aquesta impressió l’han confirmat tant Salvador Obiols, director general de l’entitat, com Pilar Taché, secretària general i cap d’Acció Social. “El model econòmic anterior no funciona”, ha dit Obiols explicant la cronificació de la pobresa, i s’ha preguntat “per què rescatem els bancs, les autopistes i no a les persones?”. També Taché ha descrit com any rere any augmenten les persones que han d’atendre Càritas, que ja són 70.000 en tot el bisbat de Terrassa. I ha alertat sobre la manca d’expectatives de molts col·lectius, com els que tenen més de 50 anys i “els infants i joves que ja no seran ‘mileuristas’, seran ‘cinc-centseuristes’”. “La solució passa per un canvi profund de les estructures econòmiques i financeres actuals”, ha dit Taché.

Nova etapa

Des del gener d’aquest any Càritas Diocesana de Terrassa ha començat a funcionar plenament com una entitat independent de l’antiga Càritas conjunta entre els nous bisbats de Barcelona, Terrassa i Sant Feliu. Després de la divisió de l’arquebisbat de Barcelona el 2004, el bisbe Saiz ha explicat que “amb el pas del temps s’ha vist que era millor que cada diòcesis tingués la seva pròpia Càritas”. El mateix procés s’ha viscut al bisbat de Sant Feliu de Llobregat.

El bisbe de Terrassa ha remarcat la continuïtat que en aquests deu anys han tingut les Càritas parroquials i que el que s’ha fet ara és “començar una nova etapa, no un canvi substancial”. Principalment busca atendre un bisbat amb una població més dispersa i potenciar les Càritas a cada parròquia. L’any passat ja es va inaugurar la nova seu de Caritas Terrassa, que s’ha situat a Sabadell per diversificar la presència territorial dels organismes diocesans.

D’altra banda, Josep Àngel Saiz ha insistit en la missió de Càritas que “no és una simple organització d’ajuda al necessitat”. Forma part de l’acció que defineix la vida de l’Església i vol ser un signe efectiu “del model de l’Església apostòlica en la que els cristians compartien tots els seus béns”. “L’Església és una gran família dels fills de Déu i en una família no té sentit que uns visquin en l’abundància i altres passin necessitats”, ha insistit el bisbe de Terrassa per emmarcar la tasca de Càritas.

En la roda de premsa a la seu del bisbat també s’han presentat les dades actualitzades dels serveis que ha realitzat Càritas a Terrassa els darrers cinc anys en el territori que cobreix la diòcesis, el Vallés Oriental i del Vallés Occidental.