Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri-CR) “Sense haver estat mai professor de cap universitat tenia un gran nombre de deixebles”. Així parlava del llegat d’Albert Manent el monjo de Montserrat Josep Massot que ha presidit el funeral que s’ha celebrat aquest dimecres a Barcelona. Una cerimònia on hi ha assistit bona part de la xarxa que va teixir Manent des de la seva militància cultural, compromís polític i fidelitat eclesial. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha presidit la representació institucional.

Massot, també Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, ha traçat el rerefons d’una persona “estimada” i “afable” que es va dedicar a les lletres i a la promoció cultural. Un rerefons “de profunda religiositat, d’una fe senzilla i arrelada a casa nostra”. Això, amb el seu activisme incontinent, és el que el va portar a instigar “campanyes d’una gran eficàcia per la catalanització de la nostra Església” com la de “Volem bisbes catalans”, al costat del seu amic Josep Benet.

A més de la intervenció de la família, l’historiador Josep M. Roig Rosich ha tancat el comiat amb una glossa “d’un dels últims noucentistes”, “polièdric i polifacètic”. De fet, ha estat comiat noucentista, respectant el posat serè de Manent. Roig n’ha destacat també la generositat, especialment amb els joves estudiants, i la “consciència cívica” i “la consciència col·lectiva del que som” que emmarcava tot el seu activisme. Alhora ha parlat “d’un home conservador”, que volia que les coses perduressin, “però no intransigent o parcial”

Amb el president de la Generalitat, han assistit al funeral al Tanatori de la Ronda de Dalt, els consellers Germà Gordo, Ferran Mascarell i Josep Maria Pelegrí. A la primera fila també hi havia altres amics de Manent com el president Jordi Pujol, amb Marta Ferrussola, i Joan Rigol, i el president de l’Institut d’Estudis Catalans Joandomènec Ros. Amb el pare Massot ha concelebrat el vicari episcopal Joan Galtés, historiador i acompanyant de Manent, amb una desena de capellans més, entre ells Enric Puig, Ferran Blasi, Ramon Corts, Josep Maria Martí Bonet, i Valentí Serra.

També hi han assistir amics vinculats al món polític, eclesial i cultural com Joaquim Forn, Antoni Vives, Jordi Turull, Josep Rull, Ignasi Garcia i Clavel, Josep Maria Cullell, Carles Duarte, Glòria Renom, Jordi Carbonell, Josep Maria PuigjanerJoaquim Arenas, Miquel Esquirol, Jordi Bonet,Carles Duarte, Josep Maria Cadena, Lluís Foix, Pere Fàbregas, Jordi Albertí, Joan Safont, i altres capellans amics com Genís Samper, Antoni Pladevall, Salvador Barcardit i Joan Subirà.