Vés al contingut
Catalunya Religió

(Anton Monner –CR) La importància històrica i religiosa de la mil·lenària, l’antiga Dertusa romana, es troba ben reflectida en la celebració de la seva Setmana Santa, repleta d’actes religiosos i socials. Van començar el dia 3 d’abril amb una exposició fotogràfica dels Passos existents l’any 1936, i van continuar amb interpretacions de diferents versions de la S.S. a càrrec de la Confradia dels Natzarets de Jesús, amb concerts de Música Sacra, pregons, processons, tallers Infantils, actes a favor da Càritas interparroquial i de la Creu Roja, Trobades de Tambors.

La culminació des esdeveniments es desenvoluparan el Divendres Sant amb el Via Creu a primera hora. Hi ha el costum, i tan antic com la mateixa caminada i la pregària, amb els cants corresponents, per les dotze estacions, del recapte de farigoles que un cop bullida, existeix la creença popular, de tenir gran propietats curatives: entre altres s’usa, encara avui, per cicatritzar ferides, guarir les nafres i els mals de la pell. En temps passats també s’usava per desinfectar malalts i habitacions de dormir sense ventilació.

Per la tarda es celebra la gran manifestació de la processó del Sant Enterrament. Es tracta de la primera processó establerta a Catalunya i es caracteritza que els natzarens o vestes, ofereixen caramels entre els públic, tradició d’aquest bisbat i també de València. Aquesta edició estarà presidida aquest any pels Armats de Reus, dirigits pel Cap Manaia, invitats expressament per obrir-la. Les confraries que intervindran son les següents: Gremi de Pagesos de Sant Antoni Abad, La Germandat de Natzarens de la Mare de Déu del Roser, La Confradia de la Puríssima Sang, La Germandat de Natzarets de la Passió, La Confradia de la Maria Immaculada, la Confradia del Sant Crist de la Puríssima, La Germandat de Natzarets de les Cinc Nafres i la Venerable Congregació de la Mare de Déu dels Dolors. Els Misteris, dotze en total, seran: L’Oració a l’Hort, La Flagel.lació, La Coronació d’Espines, Jesús davant Pilats, Jesús de la Passió, Ecce Mater Tua, Crist de la Puríssima, El Davallament, la Pietat, la Mare de Déu de les Angoixes i El Despullat.

Els carrers de Tortosa, com en anys anteriors, s’omplen de gent de la mateixa Ciutat i de les comarques veïnes, sobretot arribats d’Aragó i del Maestrat. Aquest any també hi haurà la innovació del cant d’una “Saeta”. Per la nit es celebrarà la Vetlla del Sant Crist de la Puríssima, a l’espera del Dissabte de Ressurrecció i la celebració de la Pasqua.

Tortosa, espera, doncs, una gran Setmana amb molts barcelonins i saragossans que atrets per la platja visitaran el dreta i l’esquerra del Delta de l’Ebre i aprofitaran la visita a les velles pedres de la Suda, la catedral, els carrers del casc antic, a la vegada que les manifestacions religioses.

Podeu veure més propostes de processons al mapa de la Setmana Santa als carrers de Catalunya.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.