Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(David Codina – CR/Urgell) Per sisè any consecutiu un grup de preveres del Bisbat d'Urgell amb l’arquebisbe Joan-Enric Vives han fet el pelegrinatge sacerdotal. Aquesta vegada vers l'espiritualitat dominicana i les relíquies de Sant Tomàs d'Aquino a Toulouse i a Aiguatèbia, poble natal del gran bisbe d'Urgell Sant Ermengol, patró secundari del bisbat d'Urgell.

El dilluns dia 24 de març van visitar i pregar a les esglésies romàniques de Sant Climent i de Santa Maria de Taüll. Amb gran admiració es va poder contemplar les recents obres que permeten la projecció del Pantocràtor i les pintures de l'absis de Sant Climent de Taüll, tot utilitzant les darreres tècniques de projecció audiovisual. Posteriorment, a l'església de Santa Maria van poder contemplar també les obres de consolidació dutes en aquesta església i pregar junts.

A la tarda, a la Vall d'Aran, van visitar les boniques esglésies de Santa Maria d'Arties i de Sant Andreu de Salardú acompanyats pel cap de Cultura i Patrimoni d'Aran, Jèp de Montoya i amb acurades explicacions per part d’Elisa Ros, tècnica de Patrimoni Cultural del Conselh Generau d'Aran, amb la visita del Vicesíndic. Al vespre a l'Església parroquial de Sant Miquel de Vielha, l’arquebisbe va presidir l'Eucaristia de la comunitat parroquial, concelebrada pels sacerdots participants en el pelegrinatge. Després de sopar, Montoya i Ros, van fer una presentació i evolució de la formació de la Val d'Aran. I el canonge Jusèp Amiell va presentar la situació que propicià l'annexió de la Val d'Aran al bisbat d'Urgell, ara fa poc més de 200 anys.

El dimarts 25 de març, Solemnitat de l'Anunciació del Senyor, el pelegrinatge dels preveres va continuar a Toulouse. Varen visitar els edificis més emblemàtics: La Catedral de Saint Etienne (Sant Esteve). També van visitar la impressionant Basílica de Sant Sadurní i l'emblemàtica plaça i edifici del Capitoli, principal monument civil de la ciutat de Toulouse i seu de l'Ajuntament de la ciutat. També van conèixer el Seminari Interdiocesà de Toulouse, on s'hi formen els seminaristes de 16 diòcesis provinents de les províncies eclesiàstiques de Toulouse (8 Diòcesis), Montpeller (5 Diòcesis) i altres 3 diòcesis.

A la tarda, celebraren l'Eucaristia sobre la tomba que conté les relíquies del gran filòsof i teòleg Sant Tomàs d'Aquino (1225-1274), patró del teòlegs, al gran Convent dels Jacobins. A continuació els pelegrins es traslladaren a la casa de la Mare de Déu de la Bona Acollida, de les Germanetes de Maria, als afores de Toulouse, i després de la pregària de vespres, Benigne Marquès, Arxiver diocesà, presentà la gran vinculació de l'Orde Dominicana al bisbat d'Urgell (s.XII –s.XIX) tot subratllant la presència de la relíquia d'un braç de Sant Tomàs, al convent dominicà de La Seu d'Urgell. També va explicar la possible vinculació de Sant Serni de Toulose en l'evangelització de la part nord del Bisbat d'Urgell.

El dimecres dia 26 de març de camí al poble d'Aiguatèbia visitaren el Monestir de Sant Miquel de Cuixà. Hi ha moltes similituds entre el claustre de Cuixà i el claustre de la Catedral de La Seu d'Urgell. Per diverses causes i la climatologia adversa, no fou possible arribar a la petita vila natal de Sant Ermengol i els pelegrins van celebrar l'eucaristia de comiat i d'acció de gràcies del pelegrinatge al Santuari de la Mare de Déu de Talló, a la parròquia de Bellver de Cerdanya.

Els sis pelegrinatges anteriors pels sacerdots han estat: Síria el 2009; Ars el 2010; Segòvia i Àvila el 2011; Javier, Loiola i Arànzazu el 2012, i Roma el 2013. Són una bella oportunitat de comunió presbiteral, convivència, pregària i coneixement d'altres realitats pastorals.