Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) La “primavera eclesial” que representa per a molts Francesc, també ho està sent per a la vida consagrada. Religiosos i religioses que se senten en total sintonia amb “un extraordinari programa de renovació” que ha posat en marxa el papa. Així va quedat recollit en l’assemblea general de la Unió de Religiosos de Catalunya (URC) que s’ha celebrat aquesta setmana a Barcelona.

L’objectiu de la 70ena assemblea de la URC va ser aprofundir en “Evangelii Gaudium” amb representants dels ordes religiosos presents a Catalunya. A partir de la presentació del president la URC i provincial dels Claretians, Màxim Muñoz, i del provincial de Sant Joan de Déu, Pascual Piles, es va dedicar la sessió a concretar les crides que fa directament aquesta Exhortació Apostòlica a la vida religiosa.

“Com a religiosos, sentim un 'sa orgull' de tenir com a Papa un religiós”, va explicar en la intervenció inicial Màxim Muñoz, ja que “una bona part de la seva aportació, estil, accents, propostes... deriva de la seva formació i experiència com a religiós”. Per Muñoz, en l’”Evangelii Gaudium” el papa “ofereix a tota l’Església, començant per ell mateix, un extraordinari programa de renovació” on el centre és un “Evangeli viscut sense les glosses que amenacen de convertir-lo en una ideologia religiosa molt perillosa”. Així, l’exigència que “el Papa Francesc ens demana a tots és una renovació i conversió profunda perquè sigui possible un estil d’Església en missió”.

És en aquest context que el papa “ens valora i compta molt amb nosaltres per fer realitat aquest somni que té d’una Església ‘en sortida missionera’ cap a les perifèries necessitades de la misericòrdia i el compromís dels cristians”. Per això parla dels religiosos com a “homes i dones capaços de despertar el món”. I, a això, s’hi afegeix la convocatòria de l’Any dedicat a la Vida Consagrada, que se celebrarà el 2015.

Com a mostra d’un compromís que no és nou, i coincidint amb el debat al Parlament sobre la pobresa, Muñoz va recordar els molts religiosos que treballen en aquest àmbit: “Juntament amb ells i amb tantes entitats socials cristianes i laiques reclamem un acord de país contra la pobresa i exigim als nostres polítics que actuïn per aturar un sistema que fa que la diferència entre els més rics i els més pobres sigui cada dia més gran”.

Una nova etapa

“Francesc ens demana una nova etapa evangelitzadora marcada per l’alegria”. És la sintesi que va fer Pascual Piles del document papa per introduir el treball de l’assemblea. “Una alegria que no ha de ser un somriure ‘Profident’, sinó que ha de sortir de l’experiència que portem dins” i que aconsegueixi que “els cristians donem la sensació que vivim amb molt de goig, sense fingir-ho”.

També un aspecte clau d’aquesta dimensió missionera és actuar “pensant en els qui no coneixen Jesucrist, en les persones allunyades que no han tingut cap contacte amb l’experiència de fe”. Alhora, el document de Francesc també planteja les coses de l’Església “que al papa li agradaria remoure”. Però si bé “es veu clar que vol una reforma de l’Església, també hem de recordar que l’Església som tots, també nosaltres”.

En l’àmbit concret de l’aportació que pot fer la vida consagrada, Piles va remarcar l’experiència que ja tenen els religiosos en les demandes que fa el papa, com “el no a l’economia d’exclusió, el no a la idolatria del diner, i el no al pessimisme estèril”. Un canvi que passa per “tenir la dimensió social al cor”.

Els continguts de l’assemblea estan recollits en el darrer número de l’Horeb, la publicació setmanal de comunicació interna de la URC que acaba d'arribar als 250 números. En la mateixa assemblea, a més de tractar qüestions organitzatives, també es va informar sobre diverses activitats i serveis com el Centre Català de Solidaritat d’ajuda als drogodependents o el Congrés de Laïcat XXI