Vés al contingut
Catalunya Religió

(DGAR) La Generalitat de Catalunya ha obert la convocatòria d’ajuts 2014 per fomentar la cultura religiosa en la societat catalana i promoure el diàleg interreligiós. La convocatòria, per primera vegada, incorpora els mitjans de comunicació com a possibles beneficiaris d’aquestes subvencions.

El DOGC ha publicat aquest dilluns l‘Ordre GRI/64/2014, de 7 de març, per la qual s’obre la convocatòria de subvencions per a actuacions destinades a fomentar la cultura religiosa en la societat catalana, promoure el diàleg interreligiós com a eina per a la convivència i la tolerància i difondre la realitat i l’actualitat religiosa, i per a l’edició de llibres de temàtica relacionada amb el fet religiós. Les entitats interessades disposen de vint dies per formalitzar les sol·licituds, és a dir, fins al proper 9 d’abril.

Els mitjans de comunicació, incloent-hi els digitals, són un dels destinataris d’aquestes subvencions, concretament quant a les actuacions destinades a difondre la realitat i l’actualitat de les diverses religions presents a Catalunya. De fet, és la primera vegada que aquest tipus de subvencions inclouen com a possibles beneficiaris els mitjans de comunicació.

Els altres destinataris són, d’una banda, les entitats religioses, fundacions i entitats sense ànim de lucre, domiciliades a Catalunya, l’objecte de les quals tingui una relació directa amb les finalitats que són objecte de subvenció. I, d’una altra, les empreses editorials, pel que fa a edició de llibres de temàtica relacionada amb el fet religiós. La convocatòria exclou expressament les entitats vinculades a partits polítics, organitzacions sindicals o associacions empresarials.

Més coneixement i diàleg interreligiós

La Generalitat ha recuperat aquest tipus d’ajuts, que ja tenen una trajectòria de deu anys però que, a causa de les dificultats pressupostàries, no es van convocar durant el 2013. Per a Enric Vendrell, director general d’Afers Religiosos, que és l’òrgan impulsor d’aquestes mesures des del Departament de Governació i Relacions Institucionals, la prioritat és fomentar la cultura religiosa i promoure el diàleg interreligiós.

Vendrell està convençut que “només des del coneixement i el respecte a les diferències culturals i espirituals podem aspirar a una societat cohesionada, capaç de conviure-hi i de progressar”, segons expressa en l’editorial del número extraordinari del Butlletí d’Afers Religiosos que publica la Direcció General.

En el mateix article, Vendrell reivindica el paper divulgador dels mitjans de comunicació perquè “tot i que la religió es manifesta de manera plural al nostre país, no s’ha incidit prou per compartir el coneixement de la seva diversitat. I hi ha més de tretze confessions religioses diferents”, subratlla.

L’Ordre que aquest dilluns publica el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya assenyala que el Departament de Governació i Relacions Institucionals, mitjançant la Direcció General d’Afers Religiosos, duu a terme la implementació de les polítiques en matèria d’afers religiosos, adreçades a garantir el màxim respecte a la llibertat religiosa i de culte i la convivència pacífica de les diferents esglésies, confessions i comunitats religioses en el si d’una comunitat plural i diversa.

Així mateix, diu que la Direcció General d’Afers Religiosos té com a objectius, entre d’altres, promoure la cultura religiosa en la societat catalana i el diàleg interreligiós com a eina per a fomentar la convivència, així com donar a conèixer el fet religiós mitjançant la seva promoció i difusió.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.