Vés al contingut
Catalunya Religió

(Focolars) “Tu saps com es pot fer la unitat. Fes-nos servir”, deia la italiana Chiara Lubich. Fundadora del Moviment dels Focolars, aquest divendres es commemora el sisè aniversari de la seva mort amb diferents actes i celebracions arreu del món. A Barcelona se celebrarà una eucaristia per recordar el seu llegat al Seminari Conciliar.

Enguany també se celebra el 70è aniversari de la fundació d'aquest moviment, que va néixer a la ciutat de Trento l'any 1943 i que té la fraternitat universal i la unitat com a projecte central. L'Assemblea General dels Focolars, que també tindrà lloc aquest 2014, serà ocasió per fer balanç del Moviment i veure els reptes que afronta i les respostes que ofereix a la societat.

En aquesta línia, fa uns mesos que es va obrir una nova etapa de reconfiguració per tot el món. El procés, que està involucrant a totes les persones pertanyents als Focolars, pretén oferir una resposta també a la crida que en diferents ocasions ha fet el papa Francesc de “sortir a les perifèries”, a la vegada que respon al propi objectiu del Moviment.

Tal com ho expressen: “Un compromís per sortir a l’encontre de les perifèries existencials del món, per posar-se en actitud d’escoltar a la humanitat d’avui. Un moment de renovació que condueix, i així és com s’experimenta de forma nova, a una tornada als primers anys del Moviment, en els que l’amor als altres era prioritari i l’alegria el fruit espontani d’anar a l’encontre del proïsme. I un compromís que exigeix una preparació, una redistribució de persones i una reconfiguració territorial arreu de món”.

Per aquest motiu, alguns membres dels Focolars que duien a terme la seva tasca arreu de l’Estat, ara ja estan a Roma, Colòmbia, Camerun, Madagascar o Costa de Marfil. Altres, han canviat de ciutat quedant els centres (coneguts com a “focolar”) del Moviment en set ciutats –Barcelona, Castell d’Aro (Girona), Bilbao, Madrid, Donòstia, Sevilla i València- , un centre de trobades a Castell d’Aro (Girona) i una Ciutadella al nord-est de Madrid. Però la seva presència s’estén a tota la geografia estatal.

“Fes-nos servir”

Als inicis del Moviment, durant la festa de Crist Rei el 1944, Chiara, juntament amb algunes companyes, en acabar la celebració de l’Eucaristia, es van reunir al voltant de l’altar. Durant la litúrgia, havien escoltat el salm: “Demana-m’ho i et daré els pobles per herència, posseiràs el món d’un cap a l’altre” (Sl 2, 8). La resposta de Chiara no es va fer esperar: “Tu saps com es pot fer la unitat –diuen-. Aquí estem, fes-nos servir, si vols”.

En recents declaracions, Maria Voce –actual presidenta dels Focolars– ha fet present aquest oferiment a Déu, sempre en la línia de ser instruments de comunió: “fes-nos servir”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.