Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri – CR/Roma) El que va demanar el papa Francesc als bisbes catalans al final de l’audiència de divendres va ser una cosa tan simple com que tot allò que li havien explicat de les seves diòcesis ho “meditéssim en el nostre cor i que en traguéssim les conseqüències”. Així ho recordava aquest dissabte l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, a la Basílica de Santa Maria la Major de Roma.

Els bisbes catalans van tancar la seva visita “ad limina” complint dissabte al matí amb la darrera de les visites a les quatre basíliques papals de Roma, abans de retornar cap a casa a la tarda. Aquesta darrera missa conjunta la va presidir l’arquebisbe metropolità i primat de Tarragona amb deu dels dotze bisbes catalans. Novell va tornar divendres a Solsona i el cardenal Sistach tenia una reunió a la mateixa hora en un dicasteri vaticà. 

Santa Maria és el centre marià més proper al bisbe de Roma. Allà va anar Francesc l’endemà de la seva elecció, una visita sorpresa que ha repetit altres vegades. I allà van ser rebuts dissabte els prelats catalans per un dels catalans que porta més anys afincat a Roma, el compositor Valentí Miserachs, mestre de la Capella de la Basílica i expresident del Pontifici Institut de Música Sacra.

En l’homilia d’aquest darrer acte de la visita “ad limina” Jaume Pujol va recollir les impressions del viatge, especialment la reunió del dia abans amb el papa. “Es nota que és un home que resa, un home de pregària”, va dir. I que per això Francesc els va remarcar la importància de ser “homes de pregària”, i que això els portés a veure, a partir de la seva realitat diocesana, “que és el que el Senyor ens va mostrant”.

L’arquebisbe de Tarragona va fer una reflexió mariana recordant la importància que dóna Francesc a l’Evangelii Gaudium a la devoció a la Mare de Déu. “Venim a casa de la Mare”, i va explicar com la seva experiència a Tarragona li mostra que “en els llocs on la Mare de Déu és adorada, veus que en aquell poble hi ha vida cristiana perquè la Mare de Déu és la porta que ens condueix a Jesús”. Renovació, profunditat i tendresa, han de ser els fruïts d’aquesta devoció, amb el convenciment de que “ella ho arreglarà”. Una darrera jornada de la visita "ad limina" dedicada a la Mare de Déu, la dona més important de l’Església, que va coincidir amb el dia de la dona treballadora. 

El cant del Virolai va posar el punt final a l'estada a Roma dels bisbes catalans que va començar dilluns. A més de la reunió de divendres, tan dilluns com dimecres els bisbes van poder coincidir amb el papa Francesc.