Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR/Roma) Els bisbes catalans s'han sumat aquest dimecres a la tarda a la celebració de Dimecres de Cendra que ha presidit el papa Francesc, la primera del seu pontificat. Coincidint amb la visita “ad limina” que estan fent aquesta setmana a Roma, els bisbes han participat en la celebració que tradicionalment se celebra a la basílica de Santa Sabina.

La missa ha estat concelebrada amb els nombrosos cardenals assistents, entre ells l’arquebisbe Lluís Martínez Sistach. La majoria dels bisbes catalans s’han afegit a la processó que transcorre entre la Basílica de Sant Anselm dels benedictins, fins a Santa Sabina que regenten els dominics. Una processó que fan conjuntament els dos ordes religiosos.

Abans d’imposar les cendres, Francesc ha obert la Quaresma amb una homilia de to greu en la històrica basílica paleocristiana de l’Aventino. Ha indicat que la Quaresma és un moment per “obrir-se a Déu i als altres”. I seguint el seu discurs habitual, ha aixecat ells ulls del paper i ha denunciat quan veu “en petits ambients quotidians la lluita de poder per ocupar espais. Llavors penso: aquesta gent juga a ser Déu creador. No se n'adonen que no són Déu!”

Francesc ha ofert tres fórmules ben concretes de seguir la Quaresma a partir de l’oració, el dejuni i la caritat. Una pregària “que intercedeixi per les moltes situacions de pobresa y sofriment”; un dejuni que “té sentit si realment toca la nostra seguretat i aconsegueix un benefici per als altres i ens ajuda a créixer en l’estil del Bon Samarità"; i una caritat que “ens alliberi de l’obsessió pel poder i de la por a perdre el propi benestar”.

D'altra banda, aquest dimecres al matí els bisbes catalans han entregat diverses reliquies de màrtirs catalans dels segle XX al memorial que hi ha a la Basílica de Sant Bartomeu a l’Illa Tiberina. Aquest espai, impulsat per Joan Pau II, està custodiat per la comunitat de Sant'Egidio.

Els bisbes han entregat les reliques de beats recents: del bisbe Manuel Borràs i seus companys de Tarragona; de Josep Samsó, rector de Mataró; de capellans màrtirs del bisbat d'Urgell; i de les beates Fradera, missioneres del Cor de Maria de Girona.