Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) Que els bisbes no se sentin sols, “ni es creguin que estan sols”, i que “siguin conscients que també el ramat que li ha estat confiat té olfacte per a les coses de Déu”. I, per tant, que comptin més amb els capellans , “per l’estret contacte que tenen amb els fidels, amb les seves necessitats i neguits quotidians”; amb la vida religiosa “per la seva rica experiència espiritual i el seu lliurament missionera i apostòlica en nombrosos camps”; i amb els laics “que des de les més diverses condicions de vida i respectives competències fan avançar el testimoni i la missió de l'Església”.

Aquest és missatge que ha deixat el papa Francesc en el discurs que ha fet aquest dilluns al matí a tots els bisbes d’Espanya que realitzen aquests dies la visita “ad limina” a Roma. Servir, escoltar, humilitat, paciència, procés, tendresa, misericòrdia, edificació mútua, exemple, educació, obrir camins... és el diccionari que ha desplegat Francesc en aquesta audiència. I com un dels exemples més rellevants ha posat el treball dels darrers anys de Càritas i d’altres obres caritatives de l’Església que “han merescut el gran reconeixement de creients i no creients”.

El que ha demanat Francesc als bisbes és una manera de treballar que s’ha de fer “anant darrera les petjades del Senyor, que ‘no ha vingut a ser servit, sinó a servir’” i respectant “el procés de maduració de cada persona, sense por a fer el primer pas per anar al seu encontre. El Senyor ens ensenya a escoltar a tots de cor a cor, amb tendresa i misericòrdia, i a buscar el que veritablement uneix i serveix a la mútua edificació”. Aquest és l’estil que proposa el papa Francesc i que hauria de marcar el relleu a la presidència de la Conferència Episcopal Espanyola i els futurs nomenaments episcopals a seus tan importants com Madrid i Barcelona.

Estat de missió permanent

Com és habitual en aquests discursos a les conferències episcopals, el papa ha valorat la situació del país però no ha fet pràcticament cap referència als temes que han marcat la presència pública de l’episcopat espanyol els darrers anys. No hi ha hagut al·lusions a al matrimoni homosexual, l’avortament, la religió a l’escola o la unitat d’Espanya.

Els temes que ha remarcat el papa per l’Església a Espanya han estat “la dura experiència de la indiferència de molts batejats”; les dificultats per la transmissió de la fe que “exigeix posar a les vostres esglésies en veritable estat de missió permanent”; la “preparació al matrimoni i l’acompanyament a les famílies”; o les vocacions sacerdotals, un tema “absolutament prioritari” i en el que ha insistit “en la selecció dels candidats” i dels encarregats de la seva formació.

“Que es diverteixin”

La trobada de tots els bisbes els espanyols amb el papa s’ha iniciat amb un discurs del president de la Conferència Episcopal, el cardenal Antonio Maria Rouco, que ha convidat al papa a visitar Espanya el 2015 coincidint amb el V centenari del naixement de Santa Teresa de Jesús. Si es concretés aquest viatge, també podria passar per Manresa a visitar la Cova de Sant Ignasi on no consta que el papa jesuïta hi hagi estat mai. 

Amb aquest discurs la meitat dels bisbes d’Espanya tanquen la visita “ad limina” que van iniciar la setmana passada. L’altra meitat comencen aquest dilluns i durant la setmana faran les visites als dicasteris i les reunions en petits grups amb el papa. Els bisbes catalans seran rebuts per Francesc el divendres. Aquest dilluns al mati els bisbes catalans també han tingut la visita a la Congregació per al Clergat, que presideix el cardenal Beniamino Stella, i aquesta tarda al Pontifici Consell per a la Nova Evangelització, que presideix l’arquebisbe Salvatore Fisichella.

Després de la benedicció apostòlica, el papa ha acomiadat la sessió desitjant-los una “bona assemblea” referint-se a la Plenària de la Conferència Episcopal Espanyola que comença dilluns vinent. “Que es diverteixin”, els ha recomanat. 

Aquí podeu llegir la traducció del discurs al català.