Vés al contingut
Catalunya Religió

(Josep Miquel Bausset) Amb el títol L’Església en la Transició, Vicent Cremades i Arlandis ha escrit un llibre summament interessant que, com diu el subtítol, explica “El fet nacional al País Valencià”.

Vicent Cremades, nascut a Bellreguard el 1947, va estudiar Filosofia i Teologia al Seminari Metropolità de Montcada i posteriorment va cursar estudis de Sociologia a la Universitat de París V i a la Universitat Johan Wolfgang Goethe de Frankfurt a Main, on obtingué el títol de graduat en Sociologia. Durant els anys 2009-2011 va fer el màster Interuniversitari en Història Contemporània a la Universitat de València i a l’Autònoma de Barcelona. Vicent Cremades s’ha especialitzat en la Transició i la Consolidació de la Democràcia. De fet el llibre L’Església en la Transició és el resultat de l’estudi final del màster.

El llibre, amb 196 pàgines i editat per Riu Blanc (dins la col·lecció Estructures), presenta cinc capítols, a més d’una introducció, la metodologia i unes conclusions, i també una cronologia de la Transició al País Valencià, a més d’uns annexos documentals molt interessants.
Són tres les parts que conformen el fil conductor d’aquest llibre: l’Església Valenciana com a institució, l’Església Valenciana en transformació i finalment l’anàlisi que la revista Saó ha fet de la Transició.

Com diu Vicent Cremades, el llibre “vol contribuir a mantenir viva la memòria històrica més recent, lluny del revisionisme que està sorgint els darrers anys” i així, “explicar una història desconeguda per a les generacions sorgides a partir dels anys 80, així com dignificar la nostra història a través de la crònica del que va ocórrer i que va fer canviar la societat”.

L’objectiu principal del llibre se centra en investigar la Transició al País Valencià, a través dels continguts de la revista Saó, el naixement de la qual, el 1976, va coincidir amb un dels moments més intens, més dramàtic i alhora més esperançador, de la Transició d’un règim autoritari a un principi de democràcia.

El primer capítol del llibre tracta sobre l’Església Institucional Valenciana, amb un repàs als arquebisbes, al Seminari i els seus Rectors i a la formació del clergat.

Al segon capítol, Vicent Cremades aborda l’Església en transformació, amb temes com la litúrgia i l’ús –més aviat, el no ús– de la llengua, amb figures capdavanteres en el valencianisme, com mossèn Vicent Sorribes i Pere Riutort. També es fa menció de la intel·lectualitat del moment, representada per grans “homenots” de l’Església, com el canonge Espasa o mossèn Alfons Roig, i els capellans obrers i el compromís dels laics en la HOAC, la JOC i la JARC. Destaquen també en aquest capítol les figures de Vicent Miquel Diego i de Josep M. Soriano Bessó.

El tercer capítol del llibre presenta la situació de l’Església al País Valencià durant la Transició, amb una referència a les revistes Sicània Valencia Cultural i Gorg, així com també Anales del Seminario de Valencia i Iglesia Viva.

Un altre apartat és el que Vicent Cremades dedica al naixement i a la línia ideològica de Saó.
El llibre té com a propòsit, contribuir a l’estudi de la memòria històrica més recent, ja que, com diu Vicent Cremades, “en l’actualitat hi ha moltes aportacions que parteixen d’un principi inequívoc, del revisionisme d’allò que va representar la Transició”.

De fet, L’Església en la Transició, pretén fer una crònica de tot allò que va ocórrer i que va canviar la societat valenciana.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.