Vés al contingut
Catalunya Religió

(Ramon Bassas –CR) “La parròquia de Sant Ignasi de Singapur havia adquirit a principis de 2013 una ampliació de 90 cm de la meva obra ‘Maria’, tallada en marbre de Sivec i desitjaven tenir també una escultura de la ‘Ressurrecció’, com ells van dir, ‘esculpida de la mateixa mà’”. Així descriu l’artista Guido Dettoni della Grazia el peculiar encàrrec que rebé i que, a punt d’enviar-se definitivament a la seva destinació asiàtica, es presentarà el proper dilluns a la Facultat de Teologia de Catalunya.

L’acte s’emmarca dins les Jornades d’Ètica i Món Contemporani, i comptarà amb la presència del cardenal Lluís Martínez Sistach, arquebisbe de Barcelona, Armand Puig, degà de la Facultat de Teologia i del poeta Carles Duarte i Montserrat, que llegirà el poema que ha escrit per aquesta obra (que reproduïm al final d’aquest article). La peça serà exposada a la capella de la Crucifixió del Seminari, el lloc que l’escultor ha triat, els dies 10 i 11 de febrer.

L’obra, ens explica Dettoni, “fa un metre d’alçada en marbre de Mugla i és també una ampliació d’un original”. L’autor no diu que l’ha esculpit sinó que l’ha “descobert” gràcies a l’encàrrec del rector de la parròquia, monsenyor Philip Heng.

Guido Dettoni della Grazia (Milà, 1946) és un escultor afincat a Barcelona. Si bé té precedents als anys seixanta, és als noranta quan s’especialitza en temàtica religiosa, que exposa a la mostra “Maria” (1998). Una característica de la seva obra es l’encontre directe entre les mans i la matèria que ell modela, sovint amb els ulls embenats, buscant la complicitat a les mans del públic. “‘Ressurrecció’ és una obra més del el meu treball habitual, aquell que, justament ha inspirat el procés Handsmatter”, en referència al projecte col·lectiu inspirat pel propi Dettoni que compta amb participació i aportació d'altres persones.

Les Jornades d’Ètica i Món Contemporani arriben a la seva VII edició, organitzades anualment el Seminari de Doctrina i Acció Social de l’Església (Sedase) de la Facultat de Teologia de Catalunya. El tema d’enguany és “La Doctrina social de l’Església i el papa Francesc. Ser cristians i ciutadans en temps de crisi”.

Carles Duarte (Barcelona, 1959), poeta i activista cultural, presideix el Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA). Aquí teniu el poema que llegirà dilluns:


Resurrecció

S'obren les mans de l'aire
perquè en un vol d'albada,
des del sepulcre obscur
cisellat a la roca,
des de l'esglai del crit
que esquinçava les hores,
s'enlairi,
desprès de la mortalla que acollia el cos,
ja pura llum el rostre,
el gest de Déu en un núvol de marbre,
on l'ombra de la vida de terra que va ser
i el traç ferit de la llança clavada
retornen a la casa sense nafres,
sense temps,
on l'univers,
en un mirall encès,
s'escriu en l'horitzó,
com els pètals de l'aigua
als mars il·limitats de l'ànima.


Carles Duarte i Montserrat
Desembre de 2013 – Poema dedicat a l’escultura “Resurrecció”
de Guido Dettoni della Grazia

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.