Vés al contingut
Catalunya Religió

(Arquebisbat de Tarragona) En el marc dels actes del seu primer centenari, el Museu Diocesà de Tarragona ha inaugurat aquest dimecres la sala II, ubicada a la capella del Corpus Christi de la catedral de Tarragona. En començar l’acte, l'arquebisbe Jaume Pujol ha beneït la nova sala del Museu.

El director del museu, Miquel Barbarà, ha explicat breument la història del museu tot destacant la gran tasca que en el seu moment van fer els arquebisbes Tomàs Costa i Fornaguera i Antolín López Peláez. Barbarà ha remarcat que la capella del Corpus Christi "és un dels llocs amb més història de la catedral ja que ha acollit diversos Concilis Provincials Tarraconenses i ha estat sala capitular, entre d’altres". També ha agraït la gran tasca i suport per part de l’Arquebisbat de Tarragona, la Diputació de Tarragona, l’empresa d’assegurances UMAS i el Capítol de la Catedral.

Per la seva banda, Sofia Mata, conservadora del Museu Diocesà, ha explicat que l’exposició ha volgut recuperar, d’alguna manera, l’origen de la capella com a àmbit de culte, de manera que les peces es distribueixen respectant l’estructura originària de la capella, amb les tres naus i l’absis. Segons Mata, les pintures exposades són molt representatives de les escoles del gòtic, dels segles XIV, XVI i principis del segle XVI. La remodelació duta a terme també ha respectat les làpides sepulturals que se situen al terra de la capella.

Peces d’arreu l’arxidiòcesi

Aquesta sala del Museu Diocesà conté set retaules, onze taules –peces–, quatre imatges marianes i set peces d’argenteria litúrgica que procedeixen d’arreu l’arxidiòcesi, de la catedral, del monestir de Santes Creus, de les esglésies parroquials de Sant Joan Baptista de Vinaixa, Sant Jaume Apòstol de Vallespinosa, el Santuari de Paretdelgada o de la capella del castell de Solivella, com és el cas del retaule ubicat a l’absis de la capella. Actualment, el Museu Diocesà, en la seva totalitat, disposa de 10.649 peces.

A l’acte hi ha assistit Joaquim Fortuny, vicari general de l’arxidiòcesi, Antonio P. Martínez, delegat diocesà per al Patrimoni Artístic i Documental i l’Art Sacre, i canonge responsable del patrimoni artístic de la Catedral i del Capítol; Jordi Agràs, director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Tarragona; Carme Crespo, tinenta d’alcalde de Patrimoni, Albert Vallvé, vicepresident de la Diputació de Tarragona i el Robert Vendrell, conseller de l’Ajuntament, entre d’altres.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.